Satsar på kulturell mångfald. Pontus Stenshäll tillträder den 1 augusti. Foto: Jonas Kündig

Pontus Stenshäll ny chef på Göteborgs Stadsteater

Publicerad

”Jag vill öppna dörrarna mot Europa”. Pontus Stenshäll vill bjuda in europeiska regissörer och satsa på kulturell mångfald.

Chefskarusellen som leder fram till utnämningen av Pontus Stenshäll ser ut så här: Marie-Louise Ekman lämnar nationalscenen Dramaten och ersätts av Eirik Stubö som lämnar Stockholms Stadsteater och ersätts av Anna Takanen som lämnar Göteborgs Stadsteater och ersätts av Pontus Stenshäll.

Idag är han konstnärlig ledare för konstnärskollektivet moment:teater i Gubbängen i Stockholm. Han har också en lång karriär som skådespelare och regissör bakom sig.

Han stämplar in på Göteborgs stadsteater den 1 augusti. Kulturnyheterna ringde upp honom för att höra vad han har i huvudet.

Europa kommer till Göteborg

Vad tänker du satsa på i ditt nya arbete?

– Göteborgs stadsteater och min företrädare Anna Takanen har ju haft fokus på nyskrivet svenskt drama och det tar hon med sig till Stockholms stadsteater. Jag tänker öppna dörrarna mot Europa och satsa på nyskriven europeisk dramatik och bjuda in regissörer från Europa.

Varför vill du göra det?

– Vi lever i en väldigt komplex värld som blir mindre och mindre och då behövs en omväldsanalys. Jag tror att utländska blickar kan ge perspektiv på saker vi själva har svårt att få syn på. Vi tror att vi är så himlans bra och fina i Sverige, men de kanske kan hitta en nagel att trycka till med så det svider lite.

Vill öka kulturell mångfald

Under Anna Takanen och den förra vd:n Ronnie Hallgren har man jobbat med jämställdhetsfrågor och genus. Kommer du fortsätta det arbetet?

– Ja självklart! Teatern är ju ett samhälle i samhället som ska vara ett föredöme. Så det är ju att högsta vikt att man fortsätter det arbetet. Nästa steg är ju att öka den kulturella mångfalden så vi speglar samhället på ett mer nyanserat sätt.

Hur ska du göra det?

– Det blir ju i val av repertoar, val av skådespelare, val av regissörer.

Vad tar du med dig från ditt arbete med de fria teatergrupperna in i institutionsteatern?

– Det här är ju en väldigt fungerande teater med väldigt bra stämning. Men jag tar med mig ett arbetsklimat där man vågar vara modig, vågar säga fel, vågar säga vad man tycker. Så att vi tillsammans blir modiga.

Kommer du ställa dig på scenen själv?

– Inte som skådespelare. Det finns så många bra skådespelare som hellre kan göra det. Det skulle vara om det blir några sjukdomsfall eller nåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.