Kulturminister Alice Bah Kuhnke Foto: Pontus Björkman och Jenny Morelli

Mosaik-minister ska gynna kulturen

Uppdaterad
Publicerad

Ett mosaikporträtt av kulturminister Alice Bah Kuhnke, gjord av över 2 500 selfies ska få nya kulturministern att bland annat öka statens kulturbudget med minst 0,2 procent.

– Vi har gjort ett pixelporträtt som uppmuntrar henne att satsa minst en procent av statens budget på kultur. Vi hoppas få hänga på en spik i hennes arbetsrum och dagligen följa det viktiga jobb hon har, säger Anki Almqvist, fotograf och ordförande Svenska Fotografers förbund.

Stärkt upphovsrätt

Bakom porträttet står  tio bild- och formorganisationer som förutom att höja kulturbudgeten, vill få kulturministern att stärka upphovsrätten för kulturskapare, skapa ett nationellt handlingsprogram för bild- och formkonsten samt att kulturskapare ska kunna nyttja trygghetssystemen.

– Det finns mycket att önska vad gäller villkoren och förutsättningarna för den samtida bild- och formkonsten, något som myndigheter, partier och kulturskapare är överens om. Hela samhället skulle vinna på att regeringen nu tar tag i de här frågorna, säger Katarina Jönsson Norling, riksordförande för Konstnärernas Riksorganisation, KRO.

Kulturministern har inte haft tid

Porträttet som är gjord av över 2 500 selfies har skickats till Kulturvalet.se, står ännu bara på KRO:s kontor, då organisationerna ännu inte fått till ett möte med kulturministern.

– Vi har försökt att överlämna porträttet. Vi har legat på sedan första dagen Alice Bah Kuhnke blev kulturminister, men hon har inte haft tid att träffa oss, säger Pontus Björkman, pressansvarig på KRO och även upphovsman till originalbilden som mosaikporträttet bygger på.  

Bakom kulturvalet.se står Konstnärerna Riksorganisation (KRO), Sveriges Konsthantverkare & Industriformgivare, Konstfrämjandet, Bildkonst Upphovsrätt Sverige (BUS), Svenska Fotografers Förbund, Svenska Tecknare, Svenska Konstnärsförbundet, Konstnärscentrum, Sveriges Konstföreningar samt Skulptörförbundet. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.