Nyhetsankaret Anja Reschkes brandtal mot rasism i direktsändning har hyllats och kritiserats. Foto: ARD

Nyhetsankare protesterade mot rasism i direktsändning

Uppdaterad
Publicerad

Tv-programledaren på tyska public service-kanalen ARD Anja Reschke fick nog av flyktinghatet. Hennes passionerade ställningstagande mot rasism mitt under direktsändning har hyllats och skapat debatt världen över.

I en nyhetssändning i på torsdagen lämnade hon sina manuspapper och sa sitt hjärtas mening om rasism och om hat och hot i sociala medier.

Under en två minuter lång brinnande utläggning sa hon att det verkar som att folk inte längre verkar skämmas för att uttrycka rasistiska åsikter, eftersom allt färre hatinlägg skrivs under falska namn.

– Tydligen så ses det inte längre som pinsamt, tvärtom. Meningar som ”jävla pack, hoppas de drunknar” ger hurrarop och en massa gilla-markeringar.

Det upptrissade debattklimatet leder i sin tur till fler högerextrema våldsdåd så brandattentat mot flyktingboenden, enligt Anja Reschke.

Till de tyska medborgare som inte sprider hat men som inte heller protesterar gav hon uppmaningen att öppna munnen och säga ifrån.

– Tycker man inte tycker att flyktingar är parasiter som ska fördrivas, brännas eller gasas, så ska man säga det tydligt, invända, ta ställning, låta de skyldiga schavottera.

Sprids på nätet

Klippet har i skrivande stund setts fler än nio miljoner gånger och delats mer än 80.000 gånger på Facebook.

Utspelet har, inte oväntat, lett till en hel del hatinlägg i sociala medier där hon bland annat anklagats för att vara emot yttrandefriheten. Men många har också reagerat positivt och hon hyllas av människor världen över.

Enligt Anja Reschke kom beslutet att göra det ovanliga uttalandet efter flera attacker mot flyktingar, där tyska politiker enligt henne agerat ”fullständigt otillräckligt”.

– Det handlar om att slå fast att en majoritet av tyskarna inte tycker så här. Det finns ett hisnande antal människor som gör mycket för flyktingar, som inte är rasister och som tycker att deras röster borde höras högre än den handfull tokstollar som vill röra upp hat, säger Reschke i en intervju i det tyska programmet Tagesschau.

Se hela hennes tal i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.