Rakel Wärmländer som ”Nora”.

Teaterpremiär för ”Den fastspända flickan”

Uppdaterad
Publicerad

Radiodokumentären ”Den fastspända flickan” var en djupt skakande inblick i den slutna tvångsvården av barn och unga. Den handlar om ”Nora” som 17 år gammal våldtogs av tidigare polischefen Göran Lindberg. Nu har den prisbelönta radiodokumentären blivit teater.

Journalisten Daniel Velascos radiodokumentär om Nora väckte starka reaktioner när den sändes i P1 för två år sedan. Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten, konstnärliga ledare på Teater Fryshuset, kände nästan direkt efter att de hört dokumentären att de ville göra något om den.  

– Den som har hört dokumentären och förstått innebörden av den kan inte påstå att allt står rätt till, så är det bara. Vi från Fryshuset ser ju det här varje dag, säger regissören Ulf Stenberg till Kulturnyheterna.  

”Har varit jättesvårt”

Nora blev tvångsomhändertagen för sitt självskadebeteende och fastnade i en vårdkarusell. 17 år gammal prostituerar hon sig samtidigt som hon är intagen på ett behandlingshem, men personalen ingriper inte. En dag blir hon fastspänd och grovt våldtagen av en av sexköparna; polischefen Göran Lindberg. 

Tillsammans med Kulturhuset Stadsteatern, Nora och Daniel Velasco har dramatiseringen av ”Den fastspända flickan” vuxit fram. Imorgon har de premiär på Kulturhuset men ska sedan på turné ut i landet. Skådespelaren Rakel Wärmländer står själv på scen i rollen som Nora.

– Det har varit jättesvårt, därför att det är så skört. Det är ju en person som jag berättar om, som finns idag, säger Rakel Wärmländer. 

Teatern är sekundär

Föreställningen följs av eftersamtal med en expertpanel för att kunna svara på frågor. Teater Fryshuset vill med hjälp av Noras berättelse synliggöra ungas psykiska ohälsa och psykiatrins otillräcklighet, att Nora bara är en av många Noror.

– Vi gör inte teater för teaterns skull utan vi gör det för att lyfta de här frågorna och för att få igång diskussionen och debatten, säger Ulf Stenberg.

Precis som dokumentären visar pjäsen vilka konsekvenser ett vårdhem som inte fungerar kan få för en ung person med självskadebeteende.

”Nora hälsar direkt till publiken”

Att Nora redan är en väldigt utsatt person och att de gör fiktion av en verklig tragedi är de väl medvetna om. Utan Nora med på tåget hade de aldrig gått vidare med idén om en dramatisering. Ett krav som även kom från Daniel Velasco.

– Vi har en epilog till föreställningen där Nora hälsar direkt till publiken via mig. Några saker som hon vill säga: Att allt det här hemska som har hänt, om jag kan hjälpa andra människor med min livserfarenhet och berätta om det så har det inte varit förgäves, säger Rakel Wärmländer och fortsätter:

– Och det är väl den inställningen hon har och som gör henne så häftig och så otroligt stark i allt det här hemska.  

På riksturné

Teater Fryshuset är en turnerande rikstäckande teater som spelar pjäser med tema kring aktuella sociala frågor. De beskriver själva deras föreställningar som vittnesmålsteater.

”Den fastspända flickan” har premiär 10 april på Kilen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Fotnot: Nora heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.