Foto: Scanpix.

Prins Carl Philip anklagas för plagiat

Uppdaterad
Publicerad

Prins Carl Philip sägs ha stulit idén till sin senaste porslinsserie ”Svenska Rödlistan” från Gustavsbergs porslinsserie ”Arter i fara”.

Förra måndagen visade prins Carl Philip upp den nya porslinserien som han tagit fram för Rörstrand. Enligt ett pressutskick är det prins Carl Philip som står bakom idén och konceptutvecklingen av serien som heter ”Svenska Rödlistan”.

Idén är att ha bilder på utrotningshotade djur på porslinet. Men det är en idé som formgivaren Paul Hoff verkställde för Gustavsberg i sin porslinsserie ”Arter i Fara”.

Kritik mot ”designprinsen”

Enligt Hedvig Hagwall Bruckner på reklambyrån King är det ett solklart fall av plagiat.

– Han kan inte ha missat Gustavsbergs serie. Om jag hade gjort en porslinsserie som varit en sådan kopia av Gustavsbergs serie hade jag känt mig tvungen att säga att jag blivit så inspirerad av den att jag hade gjort en modern variant av den. Men han säger ingenting om det, säger hon till mediebranschtidningen Resumé.

Enligt Martina Hansson på Rörstrand så är det absolut inte tal om ett plagiat.

– Likheten som finns är hotade svenska djur men i övrigt finns inga likheter visuellt. Det är helt olika former och motiv.

Hon menar också att prinsen inte ens inspirerats av Paul Hoffs idé.

– Vi har fått bekräftat från Hovet att han inte sett den här serien. Men det är ett väldigt naturligt koncept eftersom prins Carl Philip har ett så stort intresse för naturen och djur. Och natur inom inredning är en het trend som vi byggt vidare på, säger hon

Var det ingen på Rörstrand som såg likheten i att det var hotade djur på porslin?

– Vetskapen om att det handlade arter i fara fanns. Däremot kände vi aldrig att det kunde bli tal om plagiat. För utöver att det var hotade arter så var vår ”Svenska Rödlistan” så pass unik och originell, säger Martina Hansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot ”designprinsen”

Mer i ämnet