Regissören Sofia Jupither lanserar ett nytt teaterkompani tillsammans med producenten Ulrika Josephsson. Foto: Annika af Klercker/TT

Prisbelönt regissör startar ny teater

Publicerad

Ulrika Josephsson och Sofia Juphiter startar ett eget teaterkompani, i samarbete med bland annat Dramaten, Riksteatern och Malmö Stadsteater.

Jupither Josephsson Theater Company. Det är namnet på regissören Sofia Juphiter och teaterproducenten Ulrika Josephssons nya teaterkompani. Teatern är en internationell satsning som kommer att turnera både i Sverige och i Europa, enligt Svenska Dagbladet.

Rumänien först ut

Den rumänska dramatikern Gianina Carbumarius ”Tigern” blir den första uppsättningen, och har premiär i höst. Sofia Juphiter har tidigare varit verksam på Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, där hon bland annat satt upp Lars Noréns pjäs ”3.31.93”. Hon har tilldelats Heddaprisen och Svenska Dagbladets Thaliapris för sina insatser inom teatern.

Ulrika Josephsson har tidigare varit vd och konstnärlig ledare på Folkteatern i Göteborg, producent på Riksteatern och programansvarig på Södra Teatern i Stockholm.

Flera samarbeten

På hemmaplan kommer teaterkompaniet inledningsvis att samarbeta med Dramaten, Örebro Länsteater, Riksteatern, Malmö Stadsteater och Folkteatern Göteborg, med ambitionen att öka antalet gästspel på sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.