Maria Alyokhina (tv) och Nadya Tolokonnikova stämmer Ryssland efter sin fängelsevistelse. Foto: TT

Pussy Riot stämmer ryska staten

Uppdaterad
Publicerad

Två medlemmar ur aktivistgruppen Pussy Riot stämmer ryska staten efter att de avtjänat två års fängelse för sin ”punkbön” i en katedral i Moskva.

Maria Alyokhina och Nadezhda Tolokonnikova från Pussy Riot säger att fängelsevistelsen som följde med åtalet mot dem har varit likvärdigt med tortyr. Det rapporterar BBC.

Nu har de bestämt sig för att stämma ryska staten i EU-domstolen för brott mot mänskliga rättigheter eftersom de nekats yttrandefrihet, säkerhet och en rättvis juridisk prövning.

Blygsamt skadeståndskrav

Alyokhina och Tolokonnikova var två av fem medlemmar i Pussy Riot som stormade en Katedral nära Kreml iklädda sina numera ikoniska rånarluvor och spelade punklåten ”Mother of god, drive Putin out” i februari 2012. Paret avtjänade 21 månader i fängelse för huliganism.

 Nu kräver Maria Alyokhina och Nadezhda Tolokonnikova 120 000 euro (ca 1,1 miljoner svenska kr) i skadeståndskostnader, samt 10 000 euro (90 000 kr) för rättegångskostnader. Ett alldeles för lågt belopp enligt Tolokonnikovs pappa Andrey som säger att de två skulle bett om 250 miljoner euro i kompensation.

– Vad kan jag säga? Bra tjejer! Men beloppet är för litet, sade han till den ryska tidningen Moskovskiy Komsomolets.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.