Foto: TT (montage)

Putin: Björnen ber aldrig om lov

Uppdaterad
Publicerad

Inför Vladimir Putins årliga presskonferens sänds en propagandavideo där presidenten låtit sig inspireras av Hollywood-estetiken. ”Typiskt dagens Ryssland”, säger forskaren Hanna Smith.

Inför Vladimir Putins årliga presskonferens i dag, sänder den statsägda televisionen en reklamfilm á la Hollywood. Till laddad musik och bilder på såväl uppradade militärer som explosioner gör presidenten patriotiska uttalanden:

– Krim och Sevastopol återvänder hem, säger han inledningsvis från en scen och fortsätter sedan, i ett klipp från en intervjusituation:

Rubeln rasar

– Vill du att Ukrainas centrala ledning ska förstöra alla här? Det vill inte vi. Och vi kommer inte att tillåta det.

”Ger inte upp skogen”

Presidenten och den djupa berättarrösten kritiserar, genom både ord och bild, den västerländska politiken under året som gått och säger att Ryssland tagit ett stort ansvar.

– Björnen ber aldrig om lov... han kommer aldrig att ge upp sitt territorium, säger Putin i videon.

Hanna Smith är forskare på Alexanderinstitutet och specialist på Rysslands inrikes- och säkerhetspolitik.

– Det här är typiskt Putin och dagens Ryssland. Man spelar på en stormaktsidentitet och vill visa styrka, säger hon om videon.

Sneglat på Hollywood

Att uttrycken är lånade från västerländsk action-estetik är inget nytt, menar Hanna Smith som ser hur ryska medier lärt sig av USA:s filmvärld.

Hollywood-stilen har använts mer och mer. Det syns inte minst i tv-kanaler som Russia Today och under OS i Sotchi.

– Det är något vi började se redan under Putins andra presidentperiod. Stilen är lånad, men den har tidigare saknats i rysk kultur, säger Rysslandsexperten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rubeln rasar

Mer i ämnet