Se president Putins uttalande om bojkotten av rysk kultur. Foto: TT

Putin om bojkotterna av rysk kultur: Liknar nazisternas bokbål

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin liknar västs bojkott av rysk kultur med vid nazisternas bokbål på 1930-talet, rapporterar AFP.

– Man försöker utradera vårt lands tusenåriga historia, jag talar om den tilltagande diskrimineringen av allt som hör Ryssland till, säger Putin i ett tv-sänt uttalande.

Putin syftar på den massiva reaktionen mot rysk kultur som väckts runt om i världen efter Rysslands invasion av Ukraina.

Presidenten hävdade bland annat att de ryska kompositörerna Tjajkovskij, Sjostakovitj, Rachmaninov plockats bort från konsertaffischer runt om i världen, och att ryska författare och böcker har förbjudits.

– Senast vi såg en sådan kampanj mot oönskad litteratur var i Nazityskland för 90 år sedan, säger Putin.

Tog upp J.K. Rowling

Presidenten tog även upp Harry Potter-författaren J.K. Rowling som ett exempel på bojkottkulturen i väst. Författaren har tidigare anklagats för transfobiska uttalanden.

– Nyligen bojkottades barnboksförfattaren Joanne Rowling, en författare som sålt hundratals miljoner exemplar över hela världen. Hon föll i onåd bland fans till så kallade könsvariationer, säger Putin.

J.K. Rowling svarade senare Putin på Twitter.

”Kritik mot västerländsk bojkottkultur ska kanske inte komma från de som för närvarande slaktar civila för brottet motstånd, eller som fängslar och förgiftar sina kritiker”, skriver hon och länkar till en BBC-artikel om den fängslade ryska aktivisten, juristen och bloggaren Aleksej Navalnyj.

Sveriges kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) har tidigare sagt att Sverige inte ska stötta den ryska statsledningen genom kultursamarbeten och en lång rad kulturinstitutioner har valt att avbryta sina utbyten med Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.