Rågsved blir Råggywood

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan drog fritidsledaren och regissören David Danial ihop några av ungdomarna från ungdomsgården i Rågsved för att filma sketcher. Projektet växte, och på lördag har långfilmen ”Råggywood – Vi ska bli rappare” premiär på Göteborgs filmfestival.

– Jag ville själv göra film och tänkte att det skulle vara kul för ungdomarna att vara med. Så det blev två flugor i en smäll, säger regissören David Danial.

David Danial ville komma igång med sitt filmskapande utan att behöva gå omvägen förbi filmskolornas jurys och intagningsprov.

GIFF 2015

– Filmskolor tänker ”är det här en unik person som har chans att göra filmer som får publik?”. Jag tänkte ta det motsatt väg och göra tvärtom – jag visar publiken först och låter dem bedöma om de gillar det eller inte. 

Succé från Youtube

Klippen lades upp på Youtube och gjorde snabbt succé – Råggywood har i dag visats flera hundra tusen gånger på nätet. Att formatet blev just korta sketcher hade rent praktiska anledningar.

– Vi började spela in en film en dag, men när vi skulle fortsätta dagen efter så var huvudrollsinnehavaren spårlöst försvunnen. Vi kunde inte nå honom eller fortsätta filma. Då tänkte jag att vi skulle göra filmer som tar en dag att film och göra klart, säger David Danial. 

2012 fick Råggywood spela in några sketcher för Sveriges Television, och nu är det alltså premiär en timmes långfilm. ”Roggywood – Vi ska bli rappare” är en del av projektet Moving Sweden som vill ge hugade filmare nya sätt att ta sig in i filmbranschen.

Satsningen är bland annat finansierad av Svenska Filminstitutet och sker i samarbete med SVT. 

”Handlar om oss”

Filmen handlar om två uteliggare som försöker göra rapkarriär för att ha råd att betala hyran. David Danial tycker att det går att se vissa likheter mellan filmens huvudpersoner och Råggywood-gänget.

– Lite kan man säga att det handlar om oss, vi jobbar alla hårt. Dom vill bli rappare för att tjäna pengar, vi ville bli filmare – inte bara för att tjäna pengar – men ja, haha! Dom lyckas nästan, och vi lyckas nästan...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GIFF 2015

Mer i ämnet