Rättegång om Harry Scheins miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Nu blommar den andra kulturrelaterade arvstvisten upp på en vecka. Idag fortsätter striden om Harry Scheins 30 miljoner i Attunda tingsrätt.

När kulturprofilen Harry Schein gick bort 2006 testamenterades hela hans förmögenhet till hans nära vän Eva Fischer. Vid boupptäckningen fann man dock ett färskare testemente – fastklistrat under Harry Scheins middagsbord.

Då var det hans granne Björn Baldring som stod som arvtagare till alla miljoner. Eva Fischer menar att det nya testamentet är fejk och startade en egen utredning.

På torsdag avgörs det vem som har rätt till pengarna, till Eva Fischers fördel har bland andra Ingvar Carlsson vittnat i rättegången som startade i tisdags i förra veckan.

Parallellt pågår en tvist mellan Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson och Stieg Larssons bror och far som gäller det litterära arvet av den bästsäljande författaren. I det fallet efterlämnades inget testamentet och eftersom Stieg Larsson och Eva Gabrielsson inte var gifta så gick alla rättigheter till hans far Erland Larsson och bror Joakim Larsson.

Sofia Benholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.