Recension: ”Gruppen kartlägger den svenska teatern”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Hedelius har sett urpremiären av ”Gruppens” nya uppsättning.

Den feministiska teatergruppen ”Gruppen”, bestående av Nina Haber, Bianca Kronlöf och Elin Söderquist, har sedan 2011 gjort ett flertal föreställningar som blivit hyllade av både kritik och publik för sin normkritiska och humoristiska satir.

Nu klär ”Gruppen” av och kartlägger den svenska teatern. Den är en aktör i samhällsdebatten, men vem får göra vad, vem berättar och vem lyssnar?

”Humoristisk men läskig bild”

Kulturnyheternas teaterkritiker Anna Hedelius såg urpremiären på Folkteatern i Göteborg.

– Fram träder en humoristisk men läskig bild av den viktige vite mannen som har tillträde till alla huvudroller medan kvinnan blir madonnan, horan.

– Det är tre skarpa hjärnor och det är också en snillrik satir de ger prov på. De berättar teaterhistorien genom en animerad föreläsning, iförda kroppsstrumpor, med rikliga replikskiften och ordagranna citat från kulturpersonligheter. Så det blir ju väldigt roligt och dråpligt många gånger.

Se hela recensionen i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.