Refused ska återförenas

Uppdaterad
Publicerad

Det legendariska hardcorebandet Refused från Umeå ska återförenas, för att spela i Kalifornien och Göteborg.

Hardcorebandet Refused, med medlemmar som Dennis Lyxzén och David Sandström, satte Umeå på hela världens musikkarta under 90-talet. De blev bland annat kända för sina texter om marxism, djurrätt och straight edge – en livsstil utan droger och alkohol.

Spelar på Way Out West

Det inflytelserika bandet splittrades för 14 år sedan, med ett pressmeddelande som löd: ”Refused are fucking dead”. Sedan dess har medlemmarna haft andra musikprojekt igång. Men nu är det dags för en återförening – åtminstone en tillfällig sådan.

På Refuseds Facebook-profil skriver bandet nu ”Refused are not fucking dead”, och bekräftar att de kommer att spela på festivalen Coachella i Kalifornien, USA, i april. De gör även ett besök på Way Out West-festivalen i Göteborg i augusti.

”En sista gång”

I ett längre meddelande på sin hemsida skriver bandmedlemmarna att de först tvekade inför Coachellas inbjudan, men snart bestämde sig:

”Det här är löjligt. Vi har vänner som skulle kunna mörda sina familjemedlemmar bara för att få åka och se band där. Vi gör det bara, en sista gång”.

Refused ser återföreningen som en chans att ”göra om och göra rätt”. De tycker inte att de gjorde låtarna på albumet ”The shape of punk to come” riktig rättvisa när skivan var ny.

Förra året berättade sångaren Dennis Lyxzén för SVT:s musikredaktion PSL att han skulle skriva en bok om tiden med Refused.

Rebecka Ljung

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.