"Regeringen försöker krossa dem som skriver kritiskt"

– Vi är lika kritiska till straffet som vi är till domen. Vi anser att de inte fått en rättvis rättegång och är dömda enbart för att ha utövat sina rättigheter, säger Lise Bergh, generalsekreterare för svenska Amnesty.

Redan förra veckan när det blev klart att Johan Persson och Martin Schibbye döms för terrorbrott slog Amnesty International fast att de svenska journalisterna är samvetsfångar - fängslade för att ha utfört legitimt journalistiskt arbete. Amnesty har krävt att svenskarna släpps omedelbart och villkorslöst. I dag klarggjorde etiopisk domstol straffets längd - elva år.

– Det är klart att elva år sänder signaler till både inhemska och utländska journalister, att regeringen försöker krossa dem som skriver kritiskt, säger Lise Bergh till Kulturnyheterna.

Vad tror du domen får för konsekvenser för journalisters arbete i Etiopien?
– Just nu är det sex rättegångar som pågår mot oppositionspolitiker och journalister. Den här domen tillsammans med det som hänt under 2011 är naturligtvis förödande för utrikeskorrespondenter och journalister, det är väl meningen. Premiärministern har dessutom sagt att de ska fortsätta arrestera dem som är kritiska, det är inte slut än, säger Lise Bergh.

Amnesty International släppte nyligen en rapport som beskriver hur minst 114 etiopiska oppositionspolitiker och journalister gripits det senaste året. Amnesty menar att landets godtyckliga tillämpning av terrorlagarna gör att myndigheterna kan kriminalisera utövandet av yttrandefriheten.

Hur illa är läget för yttrandefriheten i Etiopien?
– Det är mycket illa. De journalister som försöker skriva kritiskt blir häktade, det är en upptrappning. Terrorbrottslagstiftningen som kom i slutet av 2010 är så vid, så att skriva artiklar och begära demonstrationstillstånd kan betraktas som terroristhandlingar enligt lagen, säger Lise Bergh.

Cecilia Tiberg

Publicerad: