Turning Torso i Malmö – bara ett av många exempel på modern arkitektur. Foto: TT Bild

”Bygg bostäder för unga i urban miljö”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tillsätter en utredning för att utveckla den statliga politiken för arkitektur, form och design.

Christer Larsson är stadsbyggnadsdirektör i Malmö och har utsetts till att leda utredningen som ska se över arkitekturpolitiken. Han säger att han ännu inte har hunnit sätta sig in i uppdraget men nämner ändå några huvudfrågor.

– Det handlar ju mycket om hur vi konkurerar med en god livsmiljö. Som jag ser det bosätter sig människor där de har den bästa livsmiljön, säger Christer Larsson.

”Både stråk och mötesplatser”

Tidigare har han arbetat för ett socialt hållbart Malmö genom att se över hur vägar och kollektivtrafiken påverkar integrationen i en stad.

– När vi talar om integration så handlar det om en stad som har både stråk och mötesplatser. Men det handlar också om att vi kompletterar med det som saknas i en stadsdel. Så saknas det arbetsplatser så ska vi komplettera med det. Saknas det parker, ska vi komplettera med det. Vår målsättning är att skapa en tät, sammanhållande och grön stad, säger Christer Larsson.

”Förtäta städerna”

Tanken är att ta fram mål, både för nya hus och hela städer. För dagens bostadsbrist i storstäderna kräver inte bara fler hus utan också boenden som förbättrar städerna i längden.

– Jo det behövs absolut fler hus på grund av bostadsbristen. Men det handlar också om ett långsiktigt perspektiv och att husen ska förtäta städerna, säger Christer Larsson.

”Bygg för unga i urban miljö”

Organisationen jagvillhabostad.nu som arbetar för fler billiga bostäder till unga är positiva till den nya utredningen. De menar att det behövs fler bostäder som är anpassade efter ungas behov.

– Och det behövs bostäder som hänger ihop genom kollektivtrafiken. För unga vill inte eller har inte råd med bil – och många vill jobba sent eller pluggar så det handlar om att det ska byggas i en urban miljö, säger projektledaren Vanda Kehr.

Trenden: planlösningar för kärnfamiljer

Många nybyggnadsprojekt, som flera av bostadshusen i Norra Djurgårdsstaden, menar hon skapar lägenheter som har en alltför snäv målgrupp.

– Det har varit en stark trend att man bygger en viss typ av lägenheter som har stora öppna planlösningar. De är anpassade efter kärnfamiljer men de är svåra att dela på, konstaterar Vanda Kehr.

Men hon har förtroende för utredaren Christer Larsson med tanke på hur Malmö har utvecklats.

– Det handlar framför allt om att ta fram en bostadslösning som unga verkligen vill ha – att man pratar med målgruppen från början. Det har man gjort med bomässan UngBo, så där ligger Malmö i framkant, säger hon.

I helgen är jagvillhabostad.nu med och arrangerar Bostadsvrålet på Tensta konsthall som är ett tvådagarsforum om bostadssituationen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.