Lena Adelsohn Liljeroth Foto: Scanpix

Regeringen vill slå vakt om gratis e-bokslån

Uppdaterad
Publicerad

Kvalitetskraven på landets bibliotek ska skärpas, samtidigt som e-bokslånen ska förbli gratis. Det är två punkter i regeringens nya bibliotekslag, som presenteras idag.

Ett läslyft för Sverige – under den parollen fortsätter kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att presentera sina satsningar på läsning. Idag återkommer frasen i en rubrik på en debattartikel i Svenska Dagbladet, där regeringen presenterar sin nya bibliotekslag.

Lagen, som ersätter den tidigare lagen från 1996, syftar enligt ministern till att förbättra de sjunkande läsresultaten. Kraven på biblioteken ska skärpas med ett tydligare kvalitetskrav. Dessutom ska all litteratur som erbjuds på biblioteken vara fortsatt avgiftsfri, oavsett om det gäller tryckta böcker eller e-böcker.

Man vill också skärpa kraven på att möta personer med särskilda behov, och satsa särskilt på barn och ungas språkutveckling.

Får kritik om KB

Lagen säger också att Kungliga biblioteket, KB, ska ha nationell överblick över biblioteksväsendet. Detta för att samordna och samverka mellan landets olika bibliotek. Men på den punkten får regeringen kritik från Svensk biblioteksförening.

– Det räcker inte att KB har möjlighet att besluta en nationell strategi för biblioteksväsendet. Riksdagen bör slå fast att en nationell biblioteksstrategi är en av KB:s huvuduppgifter, säger generalsekreteraren Niclas Lindberg i ett uttalande.

”Kulturpolitisk kraftsamling”

Lena Adelsohn Liljeroth ser emellertid både förslagen om KB och de övriga lagförslagen inom biblioteksvärlden som en viktig grundsten för att satsa på läsning:

”Det är tid för en kulturpolitisk kraftsamling kring litteratur och läsning”, skriver hon bland annat i SvD.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.