Regeringen vill budgetsatsa på läsning

Uppdaterad
Publicerad

Budgetpropositionen presenterades på onsdagen. Läsning och digitalisering av film ska främjas på kulturområdet. Ideella stiftelser kan få mer pengar över.

På onsdagen besökte kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth Kroksbäcksskolan i Malmö, där man jobbar med läsförståelse genom så kallad genrepedagogik.

Ministern kom dit för att prata med lärare och elever, men också för att presentera hur regeringen vill fördela budgetpengarna på kulturområdet inför 2014.

Kulturbudgeten 2013

Känt sedan tidigare är att regeringen vill bygga ut Kungliga Operan i Stockholm, se ett nytt pensionssystem för scenkonstarbetarna och satsa på läsning.

Extra pengar på läsförståelse

I budgetpropositionen kan man läsa lite mer detaljerat om vad regeringen planerar att lägga sin kulturfokus. Bland annat vill man dubblera pengarna som går till läsfrämjande insatser, till 25 miljoner kronor per år.

Statens kulturråd ska även i fortsättningen fördela pengarna på olika läsfrämjande verksamheter runt om i landet.

”Kan samarbeta med idrottsrörelsen”

– Kulturrådet fördelar pengarna utifrån ansökningarna de får. Det här ger möjligheter att samarbeta till exempel med idrottsrörelsen, att man kan introducera böcker som en del i träningen, för att få igång talet, språket, men också visa att det finns böcker som passar alla barn, säger kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth till SVT.

Dessutom ska institutionen för språk och folkminnen från och med nästa år få 3 miljoner kronor för språkvårdande insatser – med extra fokus på minoritetsspråken, teckenspråk och svenskar med andra modersmål.

Digitaliseringssatsar – men inte hela vägen

Film är också en punkt i regeringens budgetproposition. I mars i år bad Svenska filminstitutet om 13,2 miljoner extra per år för att hinna bevara svenskt filmarv för framtiden innan tekniken förändras.

Riktigt så högt satsar inte regeringen, men i budgetpropositionen föreslår man att Svenska filminstitutet ska digitalisera det svenska filmarvet för 30 miljoner kronor under åren 2015-2018.

”Behovet är större”

– I år blir till exempel ”De kallar oss mods”, ”Hugo och Josefin” och ytterligare ett femtontal filmer digitaliserade. Men behovet är större, och därför gör vi den här extra satsningen, säger kulturministern.

De extra pengarna beräknas räcka till att digitalisera cirka 500 filmer. I Svenska filminstitutets arkiv finns totalt cirka 2 500 svenska långfilmer.

Nästa år vill regeringen också flytta 10 miljoner kronor från arbetet med att digitalisera biografer, till att digitalisera filmer.

Kulturstiftelser kan få skattelättnad

Ytterligare en nyhet som ingår i budgetpropositionen är att kulturstiftelser, ideella kulturföreningar och trossamfund kan få skattelättnader framöver.

Dagens skatteregler gör så att bara stiftelser som ger pengar till vissa ”allmännyttiga” ändamål kan befrias från skatt. Dit har man hittills räknat bland annat barnuppfostran och -vård, utbildning och bidrag till Sveriges försvar.

70 år gamla regler

Nu menar regeringen att kultur också borde ingå från och med februari 2014, så länge gruppen uppfyller de andra kriterierna för skattelättnad.

Förslaget välkomnas av exempelvis Konstnärernas riksorganisation (KRO), vars riksordförande Katarina Jönsson Norling säger såhär:

– De nuvarande 70 år gamla skattereglerna för stiftelser innebär att exempelvis vapeninköp kan skattebefrias, men inte bidrag till en ideell konsthall som satsar på samtida konst. Antas förslaget frigörs pengar för utdelningar i nuvarande kulturstiftelser, säger Jönsson Norling i ett uttalande.

(S) saknar bibliotekssatsning

Gunilla Carlsson är kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Hon tycker att regeringen borde ha lyft upp biblioteken:

– Det är inte tillräckligt. Man bör se till att det blir ett lyft för bibliotek i Sverige. Och då finns det ett behov att man ser till att det finns bibliotekarier. I den nya skolbibliotekslagen, till exempel, nämner man knappt det från regeringens sida.

”Den är inte generös”

Miljöpartiets kulturpolitiska talesperson Tina Ehn är inte heller så imponerad av propositionen:

– Den är inte generös. Man pratar om att bygga om operan men avsätter inga resurser. Man prata om att man vill lösa scenkonstpensionerna, vilket jag tycker är jättebra, men man säger inte hur man vill lösa det eller med hur mycket resurser, säger

Regeringens budgetproposition har nu överlämnats till riksdagen, där både den och oppositionens budgetmotioner kommer att debatteras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturbudgeten 2013

Mer i ämnet