Regionala nyheter från fler platser

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s regionala nyheter ska göra satsningar på nya orter, samtidigt planerar man att skära ner på några av de gamla platserna. Det är några av nyheterna i en omorganisation som presenterades idag.

Sveriges Television började sända regionala nyheter på 70-talet. Med åren har de regionala sändningarna blivit fler. Efter 40 år ska SVT nu göra en ordentlig omorganisation. Antalet regionala nyhetsprogram kommer att öka från 19 till 21.

– Nyheterna kommer att bli mer lokala och SVT kommer att finnas i områden där vi varit glest företrädda, till exempel i Uppsala, Södertälje och Helsingborg, säger SVT:s vd Eva Hamilton.

”Inte bra för tittarna”

Men samtidigt som man satsar på nya orter skär man ner på andra.

– Det är inte bra för tittarna, Nordnytts tittare och det är heller inte bra Nordnytts personal. Vi blir 20 procent färre medarbetare här och på sikt blir vi ännu färre säger Christer Stenberg, programledare på Nordnytt och representant för journalistklubben på SVT i Luleå.

I glesbygd kommer SVT ha färre journalister, men i storstädernas tätbefolkade ytterområden kommer SVT ha fler.

– Problemet är att vi inte kan garantera att det är i storstadsområdena som nyheterna inträffar. Vi kan ha jättebra nyheter och det kan behövas en ännu större nyhetsbevakning i landsbyggdsområden eftersom mediebevakningen där är betydligt sämre då det finns färre journalister, säger Petteri Karttunen, ordförande på journalistklubben på SVT.

Ny journalistroll

Kraven på SVT:s journalister ökar. Förr krävdes det flera personer för att göra ett nyhetsinslag. Reporter, fotograf, ljud- och ljussättare och redigerare. Idag ska alla reportrar ha foto-, webb och redigeringskompetens.

– Den förändringen av journalistrollen är SVT inte ensam om att göra och journalistrollen förändras ständigt, säger vd Eva Hamilton.

– Man går för fort fram, för hårt fram, multikompetens, alla ska göra allting. Det är klart att det påverkar kvalitén säger Christer Stenberg på Nordnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.