Foto: Pelle Hallert/SVT

Regissören avslöjar: Så blir nya Jordskott

Publicerad

Trots slutet – det kanske inte är över.

Om Jordskott får en säsong två, vet regissören Henrik Björn vad han vill utforska.

”Det finns kopplingar till utlandet”, säger han.

På måndagen sändes sista avsnittet i SVT:s dramaserie ”Jordskott”.

Enligt seriens regissör och skapare, Henrik Björn, ligger tittarintresset för Jordskott i nivå med andra säsongen av dansk-svenska dramat ”Bron”.

– Vi har trendat på Twitter varje avsnitt, toppat play-tittandet och kommit åt en ung målgrupp, en förlorad generation som nästan inte kollar på tv längre. Dessutom tittar den lite äldre publiken också. Med det i ryggen känns det som att det skulle gå att göra en säsong två, säger han.

”Tar ett år”

Jordskott, som handlar om mystiska försvinnanden i det fiktiva lilla samhället Silverhöjd, fick ett tillfredsställande slut i och med säsong ett, tycker Henrik Björn. Men det finns mer att utforska.  

Därför har han fört diskussioner med SVT sedan seriestarten.

– Man hoppas alltid, och gör inte allt det här jobbet bara för en enda säsong. Vi har en större horisont. Men samtidigt vill jag att man ska kunna titta på ettan och känna sig tillfreds. Den fick ett fint och värdigt avslut, säger Henrik Björn.

– Men det tar tid att skriva kvalitativt. Det ska också finansieras och kontrakteras skådespelare. Det tar ett år att skriva och ett år att filma, och det är bättre att vi väntar så att det blir riktigt bra än att vi förhastar någonting.

”Finns kopplingar till andra länder”

Trots att skaparna av Jorskott inte har fått grönt ljus för någon säsong två än, har de redan börjat fundera på hur uppföljningen ska utformas.

– Vissa linjer avslutades ganska tydligt. Andra har vi hintat om genom säsongen. Ledtrådarna finns där. Några linjer har vi skrivit redan innan men valt att inte avslöja någonting av. Vi har till exempel gjort bakgrundshistorier som sträcker sig fler hundra år tillbaka i tiden. Det här universumet är större än tiden kameran befann sig i Silverhöjd.

En säsong kommer att vidga seriens geografiska universum, enligt Henrik Björn.

– Det som händer i Silverhöjd är inte begränsat till Silverhöjd. Det är ett globalt fenomen. Det finns kopplingar till andra länder, och det vill vi säkert utforska i en nästa säsong, säger han.

Karaktärerna kommer tillbaka

Om Jordskott får en säsong två vill Henrik Björn även fördjupa karaktärerna som tittarna redan har lärt känna.

– Vi vet till exempel väldigt lite om Göran Ragnerstams karaktär, Wass, och vad han kommer ifrån. Han har varit med om otroliga saker. Vi har byggt upp en bas av karaktärer som vi vill fortsätta följa. Som Moa Gammels och Richard Forsgrens karaktärer, och hans dotter Ida, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.