Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regissören Levan Akin vill inte etikettera sin nya film Passage som ett hbtq-drama – hör honom berätta varför i klippet. Foto: Andreas Idén.

Regissören Levan Akin om nya filmen Passage

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Levan Akin är tillbaka med en ny film i hbtq-miljö. I Passage får vi följa Lia som ger sig av till Istanbul på jakt efter sin försvunna systerdotter.

I det hyllade dramat ”And then we danced” från 2019 skildrades kärleken mellan två män i ett georgiskt danskompani. Filmen utsågs till Sveriges Oscarsbidrag – men i Georgien var reaktionerna mer blandade.

Filmen blev ikonisk för en ung generation hbtq-personer -samtidigt orsakade den protester och nationalkonservativa grupper hotade att stoppa premiärvisningen av filmen.

”Ville byta perspektiv”

Även i ”Passage” jobbar Levan Akin med georgiska skådespelare, men filmen utspelar sig till stora delar i turkiska Istanbul. Dit åker den pensionerade läraren Lia på jakt efter sin försvunna systerdotter, transkvinnan Tekla. På resan får hon sällskap av en ung man, grannen Achi.

– I och med att det blev så mycket uppror kring ”And then we danced” så kände jag att det fanns lite mer att göra där, och byta perspektiv som vi gör i den här filmen, säger Levan Akin.

Han berättar att han fick idén till filmen när han hörde en historia om en äldre man som gick ut och stöttade sin dotterdotter, som var trans, trots samhällets konservativa normer kring sexualitet.

– Sedan har jag alltid velat göra en film som utspelar sig i Istanbul. Jag älskar Istanbul och turkisk musik, säger han.

Levan Akin vill inte stämpla Passage som ett hbtq-drama. Hör honom berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.