Renskötaren JanÅkes jeans blev modesuccé

Uppdaterad
Publicerad

Ett par otroligt skitiga och illaluktande jeans blev starten på en framgångssaga för två bröder i modebranschen. Deras idé var att hårt arbete med renar skulle sätta fysiska spår i deras jeans. Nu säljs plaggen för flera tusen kronor.

Bröderna Oskar och Anton Sommarlund var överens om att de inte bara ville designa jeans, utan också ladda sitt varumärke med någonting mer. De sökte en autentisk berättelse om släktingarna i Jämtland, detaljer från landsbygden att ta med till storstaden. Bröderna har samiska rötter och ville göra något som skulle sätta släkten på kartan. Men det var med viss tvekan de satte sina idéer i verket.

– Vi var rädda att folk inte skulle uppskatta det, tro att vi försökte snylta på den samiska kulturen, säger Oskar Sommarlund.

Bar jeansen oavbrutet

Men de chansade ändå på att kontakta en av sina släktingar, renskötaren JanÅke Johnsson i Jänsmässholmen, tio mil norr om Östersund. Han fick lova att ha samma byxor på sig i ett halvår, från morgon till kväll – inga undantag – och han fick absolut inte tvätta dem. De var lite obekväma i början, men fick snabbt slitningar och märken efter JanÅkes aktiviteter.

– Fläckarna kommer jag ihåg, det var när det var älgjakt. Det var intorkat älgblod. Och snusdosan syntes ju, säger JanÅke.

Efter sex månader lämnade han tillbaka jeansen till klädmakaren Oskar Sommarlund, som hade fått precis det han ville ha.

– De var sagolikt fina! De luktade väldigt illa, men de var väldigt fina, säger Oskar Sommarlund.

Ansiktet på märkeslappen

Jeansen skickades till Japan för kopiering av slitningar och serietillverkades i 70 exemplar. I dag säljs de för 3.500 kronor styck och de har JanÅke Johnssons ansikte på den bruna märkeslappen.

– Det är inte många som har en bild på sig själva på jeans. Roligt att veta att det finns folk som går med kopior på jeans som jag slitit in. Det är lite stort, säger han.

Han menar att jeansen har lärt människor i andra delar av Sverige någonting om det samiska livet.

– Media spär väl ofta på den bilden att här i Norrland händer ju ingenting. Men många ungdomar runtomkring även norrut har tyckt att det här varit häftigt. Det samiska har kommit fram till en bredare publik som kanske inte kunde nånting förut, säger JanÅke Johnsson.

Se mer av jeansmakarna i kvällens Kobra klockan 22.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.