Rockstjärnan till Trump: Sluta använda min låt

Uppdaterad
Publicerad

Mångmiljardären Donald Trump stegade fram till tonerna av Neil Youngs klassiker ”Rockin’ in the Free World” när han offentliggjorde sin kandidatur att försöka bli nästa president.

Det föll inte i god jord hos rockmusikern som hellre ser demokraten Bernie Sanders som nästa president.

”Användandet av Rockin’ in the Free World var inte auktoriserat” skriver Youngs manager i ett uttalande till sajten Mother Jones.

Sajten påpekar också att låtvalet var ögonbrynshöjande med tanke på att låten skrevs om social misär och fattigdom i det USA som 1989 då låten släpptes leddes av republikanen George Bush.

Trump är inte ensam

Det är inte första gången som politiker har fått en knäpp på näsan av artisterna som spelat in låtarna de kampanjat med.

Rockveteranen Tom Petty har till och med gjort det två gånger om. Först till George Bush den yngre vid presidentvalet 1999 eftersom Petty tyckte att det verkade som att han gillade Bush, ”vilket inte stämmer” som Petty skrev.

Tolv år senare gjorde han det igen när republikanen Michelle Bachmann använde Pettys ”American Girl” i sin kampanj, en kampanj som senare gick helt snett och Bachmann var aldrig nära att bli partiets kandidat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.