Pikettys ”Kapitalet” blir film

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentärversionen av ”Kapitalet i tjugoförsta århundradet” ska göra för ekonomin vad ”En obekväm sanning” gjorde för klimatdebatten.

Den franske ekonomen Thomas Pikettys 700 sidors tegelsten om flera hundra års ojämlikhet och uppgörelse med den nyliberala ”nedsippringsprincipen” har sålt omkring tre miljoner exemplar världen över. I sommar startar inspelningen av dokumentäradaptionen i regi av Justin Pemberton (The Golden Hour, The Nuclear Comeback). Snart kommer alltså Pikettys omvälvande forskning bli tillgänglig för en ännu större massa.

– Om du lyssnar på boken som ljudbok tar det 24 timmar. Filmen kommer att vara 90 minuter och det kommer väl inte ens bli ungefär 5 procent av boken. För hela historien hoppas jag att folk ändå går och läser boken eller att filmen lockar dem som inte läst, säger en pigg Piketty på en liten pressträff i en lägenhet ett stenkast från Cannes festivalpalats. 

Cannes 2016

– Jag tror att det finns ett sätt att berätta historien om ojämlikhet som jag gör i boken med ett annat språk, med den stora duken och rörliga bilder.

Pengar som konflikt i litteratur och film

Filmen kommer liksom boken att använda många kulturreferenser. Från Jane Austen och Balzac till Fred Flinta och Gordon Gecko. Producenten Matthew Metcalfe pratar sig även varm om kapitalismens förföriska kraft, och hur ”onda” fiktiva karaktärerar som Patrick Bateman i American Psycho ironiskt nog kan bli förebilder för finansvalpar. En tanke som Piketty utvecklar.

– Det finns alltid två sidor när det kommer till historien om pengar. Det finns mycket energi bakom tillväxt som delvis kan vara socialt gynnsamt för ett bredare segment av samhället och samtidigt kan det leda till girighet och överdriven ojämlikhet. Det är alltid svårt att bedöma var det går för långt. Det är precis som i livet. Det är därför pengar och konsekverna av pengar i människors liv lämpar sig så bra som litterärt objekt och som material för filmskapande.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cannes 2016

Mer i ämnet