Firande av nationaldag Foto: TT

Regeringen miljonsatsar på romer

Uppdaterad
Publicerad

I dag firar landets cirka 50.000 romer sin egen internationella dag, eller nationaldag. Samtidigt meddelar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) att regeringen satsar 52 miljoner på folkgruppens inkludering i samhället.

Den internationella Romadagen firas till minne av den första romska kongressen i London 1971. Där kom romska delegater från femton länder plus representanter från forna Sovjetunionen överens om att utlysa en gemensam nationaldag den 8 april.

Romsk språk- och kulturkompetens premieras

I samband med nationaldagen meddelar Alice Bah Kuhnke på Metros debattsida att regeringen kommer satsa 52 miljoner kronor de kommande fyra åren på åtgärder för att inkludera romer i det svenska samhället.

I vårpropositionen läggs 13 av miljonerna på bland annat utbildning och anställning av så kallade ”brobyggare” med romsk språk- och kulturkompetens inom förskola/skola, social omsorg, hälsa och arbetsförmedling.

Del av pågående strategi

Fem kommuner har hitintills varit en del av pilotverksamheten med brobyggare som inleddes 2012 då den dåvarande regeringen beslutade om en strategi för romsk inkludering som ska sträcka sig fram till 2032.

Det övergripande målet är att den rom som fyller 20 år ska ha likvärdiga möjligheter i livet som en icke-rom. Både den vitbok som presenterades förra året och de tidigare nämnda ”brobyggarna” är en del i den 20 år långa strategin. 

Brobyggarna har till exempel funnits på skolor för att informera både elever och personal om romsk kultur. De hjälper även de barn och ungdomar som varit borta från sina skolor genom att skapa relationer med både föräldrar och barn för att på så sätt få tillbaka eleverna i undervisningen.

Diskriminerad folkgrupp

”Det sätt som vi behandlat och bemött människor med rötterna i romsk kultur och bakgrund är ett mycket mörkt stycke i berättelsen om vårt land och vår utveckling. Dessvärre är denna del inte färdigskriven utan pågår i detta nu. Detta ger oss också möjligheten att arbeta för att kapitlet blir till en bra historia. Det återstår mycket arbete men Sverige ska vara ett land där alla behandlas lika. Du, jag, alla”, skriver Alice Bah Kuhnke bland annat i debattartikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.