Ronneby Konsthall undersöker ockulta teman

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist recenserar parallella verkligheter på Ronneby konsthall.

Under de senaste decennierna har intresset för Fantasy ökat lavinartat. Nu syns resultatet även i konstvärlden – till exempel på Ronneby konsthall som visar en generation av konstnärer uppvuxna i den här parallella, magiska verkligheten.

Demon, besvärjelse och aska

Konsthallen är full av saker som alla förnuftiga människor tidigare brukade skratta åt. Till exempel konstnären Conny Bloms instruktion om hur man framkallar en demon vid namn Beleth. Verket ser rätt beskedligt ut; en CD skiva med själva besvärjelsen och lite aska – men demonen i fråga är tydligen livsfarlig.

Vid den här typen av gamla, hedniska riter spelar naturen alltid en central roll. I samband med årstidernas växlingar klädde man förr ut sig till övernaturliga djur. Kristina Müntzing menar att den traditionen lever kvar men i form av maskotar i sportvärlden eller telefonförsäljare i djurkostymer. En både intressant och skrämmande teori.

Symbol för livets bergochdalbana

I andra kulturer är naturen ännu mer besjälad. Aymara-indianerna i Bolivia tror till exempel deras förfäders själar bor i bergen vilka har en ond och en god sida.  Därför har Valeria Montti Colque gjort två berg här på utställningen. Ett slags symboler för livets bergochdalbana som vi kan finna tröst och styrka i.

Men en viktig fråga återstår. Varför är dagens unga så intresserade av Fantasy? Till viss del handlar det nog om eskapism – det har ju blivit betydligt tuffare att vara ung i vårt tävlingsinriktade konsumtionssamhälle. Men folktron kan även vara ett sätt att navigera i en global värld utan tydliga skillnader mellan ont och gott. Ett faktum som den här utmärkta utställningen verkligen bevisar.

Fakta

Utställningen ”Desorientering vs pluralism parallella verkligheter i en global tidsålder” visas på Ronneby Konsthall mellan 15 november – 11 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.