Foto: TT

Ruben Östlund blir professor

Uppdaterad
Publicerad

Filmregissören Ruben Östlund, bioaktuell med filmen Turist, har utsetts till professor på akademin Valand vid Göteborgs universitet.

Institutionen har utbildningar i film, fotografi, fri konst och litterär gestaltning. Som professor vill Ruben Östlund vara med att förändra attityder till hur vi förhåller oss till bildens position i samhället.

– Jag vill driva frågor om hur bildens potential kan tas tillvara och hur vi kan förbereda kommande generationer att handskas med bilder, säger han i ett pressmeddelande.

Höga mål

Han menar att universitetet vill ta positionen som tolkningsföreträdare och modernisera attityden till hur vi förhåller oss till bild som område. 

– I en tid där vi i större utsträckning än någonsin utsätter oss för bilder finns det ingen instans som har i uppgift att intressera sig för området utifrån ett samhällsbyggande perspektiv, säger han.

”Ser potential”

Enhetschefen för filmutbildningen, Klara Björk, gläds åt rekryteringen.

– Vi ser en enorm potential i hans förhållningssätt rörande bildskaparens ansvar och hans engagemang i bildens position i samhällsutvecklingen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.