Foto: TT

Rysk lista för godkända filmämnen släppt

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands militära storhet, traditionella familjevärderingar, moderna hjältar, men även att Ryssland är en multietnisk nation är alla exempel på ämnen som ryska filmer ska ta upp för att kunna få finansiellt stöd. Det är det ryska kulturministeriet som har släppt listan på godkända ämnen för filmer som 2015 ska kunna få statligt stöd, skriver The Guardian.

– Det är standard för att få stöd från staten, säger Vjatjeslav Telnov, chefen för ministeriets filmavdelning. Han menar att ministeriet väljer ämnen som behöver uppmuntran och att det är naturligt att ett av ämnena i år handlar om Krim.

Förra månaden lanserades även en tävling där manusförfattare till patriotiska filmmanus kan vinna 100.000 rubel (nästan 14.000 kronor). Tävlingen är ett exempel på hur den ryska staten det senaste året mer och mer använder kulturen som ett sätt att stärka patriotismen och traditionella värden i landet, skriver tidningen.

Som ett resultat av det synsättet har det blivit svårare för produktioner som visar Ryssland i ett negativt sken att få finansiellt stöd. Exempelvis drogs i november förra året stödet till Artdocfest, Rysslands största dokumentärfestival, in på grund av dess festivalchefs politiska åsikter.

Godkända ämnen

  1. Inspirerande framgångssagor.
  2. Krim och Ukraina och deras tusenåriga historia tillhörande den ryska staten.
  3. Rysslands militära storhet: om vinnare och att vinna.
  4. Referenser till filmer: det nya livet för klassiker.
  5. Moderna hjältar och deras kamp mot brott och korruption.
  6. Ett samhälle utan gränser: om funktionshindrades självförverkligande.
  7. Årsdagar: snart 100 år sedan den ryska revolutionen 1917 och 25 år sedan Augustikuppen 1991.
  8. Traditionella familjevärderingar som stommen i samhället.
  9. Ryssland – ett multietniskt land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.