”Ryska medier förmedlar Putins världsbild”

Publicerad

Kritiker menar att ryska medier ger en snedvriden bild av konflikten i Ukraina.

Det som visas upp i Rysslands kanal 1, den viktigaste informationskällan för många ryssar, är i princip världen som president Vladimir Putin ser den, berättar SVT:s korrespondent Bert Sundström.

Författaren och samhällskritikern Viktor Sjenderovitj säger att den som inte söker information på annat håll får en tillrättalagd bild av vad som händer i världen och Ryssland.

– Kanalen ljuger, ljuger en gång till och blir sedan ertappad med lögn. Men det är kanske några tiotusen som får veta det via internet. Några tiotal miljoner får däremot ingen annan information, säger han.

”Vinklar och rena lögner”

Det är därför inte konstigt att många ryssar stödjer Rysslands agerande i Ukraina, tycker Viktor Sjenderovitj.

– På teve har man precis visat ukrainska flyktingar som försöker storma en gränsövergång till Ryssland. Men en skylt visade att det var en gränsövergång mellan Ukraina och Polen. Vi har hela spannet från tvetydiga och vinklade tolkningar till rena lögner på den ryska televisionen i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.