Skönheten och odjuret (hö) Luke Evans och Josh Gad (vä) Foto: Disney/ MARIO ANZUONI/ TT

Ryska politiker vill förbjuda Disneyfilm – kallar den ”gaypropaganda”

Uppdaterad
Publicerad

Vitalij Milonov, politiker för Rysslands styrande parti Enade Ryssland, har skrivit till landets kulturminister och bett honom ställa in premiären för ”Skönheten och odjuret”. Motiveringen: Filmen propagerar för homosexuella relationer.

Att informera minderåriga om homosexualitet är olagligt i Ryssland sedan 2013. Lagen, signerad president Vladimir Putin, har väckt starka reaktioner bland människorättsorganisationer och HBTQ-rörelser globalt. Bland annat beskriver lagen homosexuella relationer som ”otraditionella”.

Politikern Vitalij Milonov vill nu förbjuda barnfilmen ”Skönheten och odjuret” från att visas på landets biografer, skriver Rysslands statliga nyhetsbyrå RIA Novosti.

Milonov skriver till landets kulturminister Vladimir Medinskij att: ”samhället kan inte blunda för budskapet filmproducenterna sprider, förklätt till en barnsaga: syndig, samvetslös propaganda för perversa sexuella relationer.”

Första homosexuella karaktären

Den nya musikalen innehåller Disneys första homosexuella karaktär någonsin, enligt filmens regissör Bill Condon.

Parallellt med filmens huvudhandling om Belle och odjuret, utvecklar karaktären LeFou(spelad av Josh Gad) känslor för sin vän Gaston (spelad av Luke Evans). Filmen har premiär i Ryssland den 16 mars, samtidigt som barnen har skollov, och Milonov hävdar att han tagit emot brev från oroliga föräldrar.

En ytterligare politiker för Enade Ryssland, Alexander Sholokhov, har ställt sig bakom förslaget att förbjuda Disneyfilmen.

Homosexualitet avkriminaliserades i landet 1993.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.