S kräver utredning om tv-avgiften

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans dom som innebär att man slipper betala tv-licens om man konsumerar public service genom datorn går nu Socialdemokraterna ut och kräver en parlamentarisk utredning i frågan.

”Förvånande att kulturministern inte sagt något” anser Gunilla Carlsson (S).

Om inget görs äventyras hela framtiden för public service, säger partiets kulturpolitiska talesperson till SVT.

– Den här domen är förödande för public service och möjligheten att finansiera public service, säger Gunilla Carlsson.

Medier

”Behövs en finansieringsmodell oavsett plattform”

Ja, nu är det bråttom, konstaterar man inom Socialdemokraterna. När förvaltningsdomstolen har fastställt att tv-licens inte behöver betalas om man surfar public service, alltså tv eller radio, på nätet – ja då måste något göras snabbt.

– Vi ser att teknikutvecklingen har gjort att man tar till sig public service via olika plattformar och då måste vi se till att ha en finansieringsmodell som gör att man betalar när man tar del av public service oavsett från vilken plattform, säger Gunilla Carlsson.

Vill se parlamentarisk utredning

Därför kräver partiet nu en parlamentarisk utredning för att hitta en lösning. Om det sedan innebär en annan finansieringsmodell, eller att man bara ändrar lagtexter, det får utredningen titta på.

Gunilla Carlsson anser även att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth bör sluta lägga locket på i den här frågan. Hittills har kulturministern avböjt kommentarer kring domen och bara hänvisat till Radiotjänst.

– Jag tycker det är förvånande att kulturministern inte sagt någonting. Jag tycker hon ska ta utvecklingen där en stor del av befolkningen kanske inte är med och finansierar public service, på största allvar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet