Så korrekta är filmernas klimatkatastrofer

Uppdaterad
Publicerad

Hur står sig filmens klimatkatastrofer mot verklighetens scenarion? Kulturnyheterna träffade Gunilla Svensson, professor i meteorologi, för att kolla hur filmen gestaltar klimatförstörelsen.

Människan har alltid fascinerats av undergången, och berättelser om hur världen möter sitt öde har kittlat publiker inom alla kulturens discipliner. Men det klimatrelaterade fördärvet i filmens värld är ofta långt ifrån verkligheten, och det av logiska skäl, menar Gunilla Svensson, som är professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

– För att en film ska bli spännande så måste saker och ting hända fort, vilket det ofta gör i katastroffilmer. Det är verkligen en katastrof – oavsett vad orsaken är så händer det fort, och hela världen går under eller är nära att göra det. Så är det inte med de klimatförändringar som händer i verkliga livet, de går långsamt: lite grand för varje dag.

”Skräckscenarion”

Gunilla Svensson menar att trots att klimatfrågan i dessa dagar är någonting många tänker på och oroar sig över, så ska vi inte låta den klimatrelaterade apokalypsen på vita duken skrämma oss ytterligare.

– Det är skräckscenarion i många filmer, och så illa tror jag inte att ska det ska behöva bli. Men det är viktigt att vi diskuterar de här sakerna och underbygger med fakta. Jag tror det är väldigt viktigt att inse att de här filmerna – de här katastrofscenariona – är långt ifrån verkligheten. Det gynnar inte frågan om folk blir för rädda för att tänka på det här och inte vågar förhålla sig till klimatet och klimatförändringar. 

Hon tror att filmens mer dramatiska version av klimatförändringarnas påverkan ändå kan hjälpa till att sätta frågan på agendan.

– Filmer är bra för att få uppmärksamhet, som ”Day after tomorrow” som fick mycket uppmärksamhet när Al Gore var med i lanseringen. Den fick stort inflytande och man såg att det ändrade på hur man såg på klimatfrågan och ökade medvetenheten. Men det är viktigt att man har diskussionen om vad som är realistiskt och inte.

Saker som kan ske i verkligheten

För mycket är inte orealistiskt, säger hon. Att världen blir varmare kan på lång sikt, om ingenting görs, leda till två vanliga postapokalyptiska miljöer i filmvärlden: en planet översvämmad av vatten eller helt utan det.

– Ett varmare klimat ger ett varmare hav – och ett varmare hav tar mer plats, så då ökar havsytans nivå. Men torka är också någonting som kommer med klimatförändringar. På de platser som är torra och där man lever på marginalen med både färskvatten och möjligheten att odla, där kan det bli mindre nederbörd och svårare att leva kvar. Men det kommer långsamt krypande.

Tipsar framtida filmskapare

Gunilla Svensson tycker att de filmmakare som vill ge sig på klimatkatastrofer kan vara innovativa och tänka utanför de klassiska undergångsbilderna.

– Det finns en risk att det faktiskt är något som vi inte har tänkt på som skulle kunna hända, någonting som händer mycket mera abrupt än vad vi kan säga idag. Det här som man inte vet att man inte vet som forskare. Det kanske man skulle kunna göra en spännande film på! 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.