Skådespelaren Kim Anderzon Foto: TT

Så minns tittarna Kim Anderzon

Uppdaterad
Publicerad

Efter Kim Anderzons död hyllas nu den folkkära skådespelerskan av publiken.

”En legend”, skriver en av tittarna på SVT:s Nyheters Facebookssida.

Skådespelaren Kim Anderzon avled i sitt hem på fredagskvällen omgiven av sin familj. Hyllningarna av den avlidna skådespelerskan strömmar nu in på SVT:s Facebookssida.

– En sådan underbar människa, det får man nog aldrig träffa någon mer gång. Kim Anderzon var en fantastisk människa. Vila i frid, skriver Linda Renhult på Facebookssidan.

– En underbar människa som inte lät någon trampa henne på tårna. Hon hyste en stor kärlek till världens kvinnor, skriver Caroline Teir.

”Lämnade jordelivet alldeles för tidigt”

Kim Anderzon blev 71 år och led sedan två år tillbaka av cancer. I en intervju inför premiären av ”Den skalliga primadonnan”, som kom att bli hennes sista roll, berättade Kim Anderzon att cellgifterna inte hade gett någon effekt. Hennes kamp mot sjukdomen syns också i hyllningarna.

– Så tråkigt att det gick så fort. Det var en fin människa som lämnat jordelivet alldeles för tidigt. Mina tankar går till hennes familj, skriver Inger Björklund.

Hyllas för sina insatser i svenska filmer

Kim Anderzon hann under sin karriär att medverka i många stora svenska film- och tvproduktioner. I ”Sällskapsresan” spelade hon mot Lasse Åberg i rollen som Siv Åman, en av de två systrarna som åker på samma charterresa som Stig-Helmer. I ”Göta Kanal” spelade Kim Anderzon Lena Andersson, frun till Janne ”Loffe” Carlssons Janne.

För tv-publiken gjorde Kim Anderzon sig kanske mest känd som Siv Svensson, ett av ansiktena i SVT-serien Rederiet.

Att Kim Anderzon deltog i flera populära filmer och tv-serier syns också i hyllningarna.

– Minns henne mest från Göta Kanal, Sällskapsresan, Rederiet och filmen Ha ett underbart liv! Vila i frid Kim, skriver Thomas Skoglund på Facebookssidan.

– Såg henne igår kväll i ”Badjävlar”. Fantastisk, levnadsglad kvinna. Vila i frid, fortsätter Susanne Ekstrand.

”Minns henne med stor värme”

Kim Anderzon stod på scenen in i det sista. Den 19 september hade föreställningen ”Den skalliga primadonnan” nypremiär på Boulevardteatern i Stockholm, med henne i en av rollerna.

Efter beskedet att Kim Anderzon somnat in hyllas hon även av sina kollegor.

– Jag minns henne med stor värme. Hon var förutom vår tids största komedienne även en oerhört generös person med en okuvlig vilja och underbar personlighet, säger teaterchefen för Boulevardteatern Roger Westberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.