Foto: SVT

Så satsar regeringen på kultur för att minska klyftorna

Uppdaterad
Publicerad

Människor i olika delar av landet kommer även framöver att vilja ta del av kultur på olika sätt. Men det är viktigt att minska de skillnader som skapar orättvisor. Det sade Kulturdepartementets statssekreterare Per Olsson Fridh när Kulturnyheterna träffade honom i Almedalen i dag.

Kulturnyheternas granskning tidigare i år visar på stora skillnader i kommunernas kultursatsningar. Att det råder så stora skillnader i möjligheter att själv skapa eller att få ta del av kultur är ett problem, säger Kulturdepartementets statssekreterare Per Olsson Fridh.

– Regeringen har nu fått ut flera av sina satsningar, till exempel på kommunala musikskolor där vi har satsningar på hundra miljoner kronor årligen. Vi har också en satsning som vi kallar Äga rum där vi skapar nya relationer för ökad kulturell delaktighet i utsatta bostadsområden. Vi tror att det är bra verktyg för att bland annat möta problemet med kulturklyftor, säger han.  

#Kulturklyftan

Se hela intervjun i klippet högst upp i artikeln.

Reporter är Hannes Fossbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Kulturklyftan

Mer i ämnet