Så ska politiken formas

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet sitter i regeringen och har makten över kulturdepartementet. Nu återstår bara att utforma en kulturpolitik.

Den nya miljöpartistiska kulturministern Alice Bah Kuhnke är på plats och i färd med att forma sin stab. Men ännu finns inga svar på hur politiken ska se ut.

Så sent som i somras tillsatte Miljöpartiet en kulturpolitisk arbetsgrupp för att göra kulturen till sin profilfråga. Och nu drar det politiska arbetet igång på riktigt.

Bah Kuhnke kulturminister

”Förutsättning för demokrati”

Tjia Torpe är före detta socialdemokratiskt kulturborgarråd i Stockholm, numera miljöpartist. I somras kontaktades hon av Miljöpartiets partistyrelse.

– Vi ska hjälpa Miljöpartiet att utarbeta en kulturpolitik värd namnet, som står för hållbarhet. Kulturen är en förutsättning för mänsklig tillväxt. Och mänsklig tillväxt är en förutsättning för demokrati, säger hon.

Konstnärer till politiken

Före valet hann arbetsgruppen träffa Åsa Romson och ta i hand på att kulturen ska bli det fjärde välfärdsområdet. En av dem som valts in är regissören Stina Oscarson.

– Jag är där som helt fri intellektuell. Det tycker jag är det stora med MP:s initiativ. Att man valt att plocka in kulturarbetare och konstnärer för att man behöver vår kompetens för att utforma ett kulturpolitiskt program, säger Stina Oscarson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bah Kuhnke kulturminister

Mer i ämnet