Så valspurtar kulturpolitikerna

Uppdaterad
Publicerad

Få stora debatter, men många besök på ridskolor, festivaler, Speedway och kulturföretag.

Med en månad kvar till riksdagsvalet pågår det sista rycket i partiernas kampanjer. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth är på resande fot nästan hela månaden.

– Nu i helgen ska jag till Kalmar och Öland för att vara med på en stor idrottstävling. Dessutom kommer jag cykla på Öland och titta på arkeologiska utgrävningar, säger hon.

Val 2014 Kultur

Uppföljningar och återbesök

Men prioriteringarna är tydliga, ministern kommer följa upp det man satsat på hittills under de åtta åren på kulturdepartementet.

– Kultur för barn och unga men också idrott för barn och unga. Det roliga är när de sakerna kombineras. Bland annat ska jag till Ulricehamn och en ridskola där man samarbetat med biblioteket för att få i gång läsande hos idrottande ungdomar. Det är en utifrån en satsning som vi har sett fungerar väldigt bra och som finns runt om i landet, säger hon.

Korsbefruktningar mellan samhälle och kultur

För kulturministern är det extra intressant när kulturen också möter andra samhällsområden. 

– När kulturen kan finnas i vården. Eller när det blir självklart för en kommun att kulturen bidrar till tillväxt och besökare. Vi måste få fram fler jobb och fler som kan jobba.

Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Gunilla Carlsson är också på väg till Ulricehamn för att besöka en lässatsning.

– Sedan kommer jag att träffa Musikerförbundet och det fria musiklivet i Göteborg för att prata frågor som angår dem. Och i september kommer jag delta i en debatt med kulturministern, säger hon.

Tillgängligheten och barns kultur

Varken Gunilla Carlsson eller kulturministern har märkt någon minskning bland förfrågningarna. Och det är dem som i stort styr Gunilla Carlssons planering säger hon. Men helst prioriterar hon tillgänglighet till kultur och barn och ungas tillgång till kultur.

– Men naturligtvis är det jobben, skolan välfärden och omsorgen som är mest i fokus i valspurten. Och när man står på riksdagslistan ska man dessutom vara aktiv i sin valkrets och där är det också andra frågor som gäller.

”Vill lyfta in kulturen i välfärdspolitiken”

Känns det trist att jobba med kultur när ordet knappt syns i valrörelsen?

– Nej, för jag vill lyfta in kulturen i välfärdspolitiken och jobbpolitiken. Det är mitt jobb. Och att prata om socialdemokratisk kulturpolitik är ett sätt att lyfta fram kulturens mening och rätt att finnas i samhället, säger Gunilla Carlsson.

Hon hoppas nå en bred väljarkrets före 14 september, både unga och äldre.

– Jag hoppas nå dem som är verksamma inom kultur och dem som är intresserade av kultur. För att diskutera vikten av att gå och rösta men också vilket samhälle vi vill ha, säger hon.

Hitta de kulturskeptiska väljarna

Även om hon har många kulturpunkter på agendan siktar kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth särskilt på att nå väljare som inte självklart är kulturaktiva.

– Många känner kanske ett främlingsskap för kulturen eller har kanske inte vågat närma sig den. Det är viktigt för mig att möta dem och inte minst förklara kopplingen mellan kultur och ekonomi och jobb, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

– Människor kanske får för sig att kulturen bara finansieras med offentliga medel. Så jag förklarar ofta att kulturen är något vi alla deltar i, vare sig man går en kurs eller sjunger i kör. Många blir också förvånade när jag berättar om att svenskar är de mest kulturaktiva i  Europa, och att vi blivit mer aktiva de senaste åtta åren, säger hon.

Läs fler kulturpolitiska talespersoners svar nedan:

Fakta

Så spurtar kulturpolitiska talespersonerna:

Lars-Axell Nordell, kulturpolitisk talesperson för Kristdemokraterna:

”Jag har gjort en egen utställning med mina valbudskap i inramade tavlor. Vi hade vernissage på Stortorget i Örebro men jag tar med mig de runt också. På en av tavlorna står det: Kulturens kärna/vill vi värna/betyder mycket/för vår hjärna.

För mig ligger kulturpolitiken särskilt nära eftersom jag har konstnärer i familjen. Kultur är en viktig del av välfärden.

Det blir några kulturdebatter före valet men inte så jättemånga. För mig är det ingen större skillnad mot tidigare i år. Jag prioriterar att prata om de viktiga värdena, kulturarvet, upplevelser och barn och kultur. Men också om att konstnärer behöver klara den internationella konkurrensen och få uppbackning när det gäller att skaffa F-skatt.”

Lars Ohly, kulturpolitisk talesperson för Vänsterpartiet:

”Jag är ute väldigt mycket och pratar kulturpolitik i hela landet. Och även när jag är inbjuden till andra diskussioner pratar jag om kultur, för det är en del av välfärden. Ingen kan fara väl genom livet utan kultur. Tyvärr är det inte så många debatter nu före valet, jag hade gärna mött Lena Adelsohn Liljeroth i en tv-debatt. Men vi gör det vi kan, nämligen att hålla möten.

I våras och under Almedalen fick de kulturpolitiska frågorna ta plats. Men sedan dess har det minskat från branschens sida. Tyvärr kommer nog inte kulturpolitik att bli en huvudfråga i det här valet heller. Men jag tycker ändå inte att vi jobbar i motvind. Vi vill att minst en procent av statsbudgeten ska läggas på kultur.”

Per Lodenius, kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet:

”Precis just nu sitter jag utanför Avesta Art och jag är här för att besöka ett företag som gått från att vara en enmans-dj till att bli ledande i Sverige på scenkonstområdet. Jag besöker många kulturföretag eller liknande, i går var jag på Speedway i Hallstavik. Men mycket är också kopplat till kultur och tillgänglighet, som är en av mina viktigaste prioriteringar. Så jag kommer besöka många verksamheter för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Det har kommit några få debattinbjudningar men jag är förvånad över att det inte är fler kulturhändelser kopplade till valet. Har känslan av att det var mer 2010. Jag väljer evenemang utifrån vad jag brinner för, och utifrån vad jag tror att media kan komma att nappa på. Via budskapet om tillgänglig kultur hoppas jag få förtroende.”

Ulf Nilsson, kulturpolitisk talesperson för Folkpartiet:

”Många lobbyister körde hårt i våras, så nu är det lite mindre förfrågningar om att delta i evenemang. Det bestämda är en debatt ordnad av publicistföreningen i Helsingborg om lokaljournalistik. Jag har också tackat ja till ett offentligt samtal vid evenemanget ”Drömmen om samhället”, som Länsteatern i Örebro anordnar. Dessutom tänker jag besöka skolor och då särskilt diskutera skolbibliotekens standard och utvecklingen av den viktiga satsningen Skapande skola. En målgrupp jag prioriterar är aktiva kulturutövare inom olika sektorer.”

Tina Ehn, kulturpolitisk talesperson för Miljöpartiet:

”Jag kommer delta i en debatt med Feministiskt initiativ på Kulturkalaset i Göteborg. Jag kommer också att besöka Tillskärarakademin och prata om statusen för de estetiska ämnena i skolan. Jag har varit upprörd över utbildningspolitiken utifrån hur de estetiska ämnena behandlas. Kvällen före valet ska jag också delta i en diskussion om kulturen i framtiden, i Örebro. Jag tycker inte att tempot har minskat så mycket sedan Almedalen för jag bjuder gärna mig själv om det skulle vara så. Men det är klart att kulturfrågor inte direkt hamnar i fokus i valspurten i stort.”

Aron Emilsson, kulturpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna:

”Jag är en stor kulturkonsument och besöker så många evenemang, museer och kulturmiljöer som jag har möjlighet till. Jag kommer att medverka i debatter och samtal, bland annat ett panelsamtal vid Örebro Länsteater.

Jag hoppas träffa både väljare och politiska motståndare under valrörelsen för kontruktiva samtal och debatter om kulturpolitikens utformning och utveckling.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 Kultur

Mer i ämnet