Göteborgs-Postens resultat för 2013, före skatt, slutade på minus 18 miljoner kronor. Foto: TT.

Sämsta dagstidningsåret i modern tid

Uppdaterad
Publicerad

2013 blev ett mörkt år för svensk dagspress med många neddragningar. Ekonomiskt sett det sämsta under de 38 år som Presstödsnämnden analyserat utvecklingen.

– Resultatet ger svart på vitt vad det har skrivits mycket om, att den svenska dagspressen går igenom en väldigt stor kris, säger Jonas Ohlsson, medieforskare på Nordicom vid Göteborgs universitet.

Han är en av författarna till rapporten ”Dagspressens ekonomi 2013”. Totalt sett sjönk dagspressens intäkter med cirka fem procent, eller 900 miljoner kronor.

Medier

Hos tidningarna utan presstöd var rörelsemarginalen -0,8 procent i snitt. Den siffran har aldrig tidigare landat på minus så länge rapporterna getts ut.

– Förmodligen är det ingen vågad gissning om man säger att det är det sämsta året någonsin.

DI lönsammast

Ett undantag är Dagens Industri som blev lönsammaste tidning med en rörelsemarginal på 18 procent och nästan 157 miljoner kronor i vinst före skatt. Betydligt sämre går det för Göteborgs-Posten som gjorde en förlust på 17,8 miljoner.

Nedgången i branschen beror framförallt på minskad annonsförsäljning.

– Den har minskat dramatiskt i papperstidningarna. Och annonsförsäljningen på nätet väger inte alls upp, säger Jonas Ohlsson.

Global konkurrens

Landsortens andratidningar har, trots presstödet, generellt alltid haft det tufft, enligt honom. Bland dagens 13 orter med två eller flera välprenumererade tidningar finns bara tre ställen där dessa har olika ägare.

– De två senaste åren har också förstatidningarna fått det kämpigt. Tidningsföretag som under många decennier redovisat stadiga vinster går nu plötsligt med förlust.

TT: Vad behöver göras för att vända utvecklingen?

– Det är väldigt svårt. Annonsörerna väljer i allt högre utsträckning digitala kanaler. Och den digitala annonsmarknaden är global. Där slåss tidningarna mot Google, Facebook, Twitter och Linkedin. Konkurrensen är jättetuff, säger Jonas Ohlsson.

Fakta: Resultat före skatt 2013

Resultat för storstadstidningar utan presstöd (tusen kronor)

Dagens Industri: 156 905

Dagens Nyheter: 96 284

Göteborgs-Posten: -17 825

Sydsvenskan: -20 663

Aftonbladet: 264 615

Expressen: 78 117

Resultat för storstadstidningar med presstöd (tusen kronor)

Skånska Dagbladet: -48 946

Svenska Dagbladet: -56 870

Källa: Presstödsnämnden (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet