Satirtidning frias för Muhammedteckningar

Uppdaterad
Publicerad

En domstol i Frankrike friade på torsdagen redaktören för satirtidningen Charlie Hebdo som 2006 publicerade karikatyrteckningar av profeten Muhammed.

Publiceringen hade anmälts av två muslimska organisationer som ansåg att teckningarna förolämpade islam och muslimer genom att koppla ihop dem med terrorism.

Domstolen anser inte att teckningarna förnedrar muslimer i allmänhet, däremot att de kan sägas göra ett angrepp på militanta fundamentalister.

Stämda tidigare

Satirtidningen Charlie Hebdo har stämts av religiösa grupper tidigare. Under 90-talet stämde den katolska kyrkan vid upprepade tillfällen tidningen.

– Under 90-talet, när Chalie Hebdo, började ges ut igen, drogs vi inför rätta varje månad av fundamentalistiska katoliker som stod extremhögern nära. Det blev rättegångar där vi friades, men de fortsatte att stämma oss och vi insåg att även om vi vann tvingades vi budgetera för rättstvister med religiösa. Det skrämde oss, eftersom vi riskerade att gå i konkurs på grund av det, säger tecknaren Luz till Kulturnyheterna.

SVT Text & webb/Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.