Samar Badawi var i Sverige 2013 och tog emot Palmepriset som hennes man fick 2012. Foto: TT

Saudiarbien fängslar Badawis syster

Uppdaterad
Publicerad

Samar Badawi, syster till den fängslade bloggaren Raif Badawi greps i Saudiarabien i går. Hon anklagas för att ha drivit ett twitterkonto som uppmanade myndigheterna att släppa hennes man, Waleed Abu al-Khair som också är Raif Badawis advokat.

Gripandet av mänskorättsaktivisten Samar Badawi innebär att den saudiske regimen nu fängslat tre personer från samma familj.

Samar Badawi är syster till bloggaren Raif Badawi, som i maj 2014 dömdes till tusen piskrapp och tio års fängelse, och gift med hans advokat Waleed Abu al-Khair som förra året dömdes till 15 års fängelse för sitt motstång mot regimen, skriver BBC.

Enligt amerikanska Amnesty ska Samar Badawi gripits i sitt hem och forslats bort tillsammans med sin tvååriga dotter.

Hon anklagas för att ha administrerat ett twitterkonto som uppmanar regimen att släppa Waleed Abu al-Khair.

”Steg åt fel håll”

– Gripandet är ett stort steg åt fel håll när det kommer till mänskliga rättigheter i Saudiarabien och visar hur extremt långt den saudiska regimen är beredd att gå när det kommer till att tysta oliktänkande, säger Amnestys Philip Luther i ett pressmeddelande.

Samar Badawi var i Sverige för tre år sedan och tog emot Palmepriset som 2012 tilldelades hennes man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.