”Yohio har allt – förutom en riktigt bra låt”

Uppdaterad
Publicerad

Vi laddar för Melodifestivalens stora final ihop med en nördig expert, en artist som tävlade i år och en som inte alls älskar schlager.

JOHAR BENDJELLOUL

Schlagerexpert och programledare för P1 Morgon (tidigare Gomorron och Kulturnyheterna i SVT).

Melodifestivalen 2013

Vad har varit mest minnesvärt under årets Melodifestivalturné?

– Det har varit lite finanskris-stämning över scennumren den här gången, med fler nedtonade bidrag. Det känns som om om Sean Banan och mellanakterna fick dela på budgeten i år. Men visst finns det ögonblicksbilder som etsat sig fast på näthinnan. Den olustiga stämningen mellan Gina och Alexander Bard i Green room. Martin Rolinskis yoghurt. Antons och Robins identiska spretfrisyrer i profil i Andra chansen. Och så Yohio, förstås...

Så vem hoppas du vinner den svenska finalen?

– Jag hoppas innerligt att Yohio vinner. Han har allt – förutom en riktigt bra låt.

Och vem får absolut inte representera Sverige i Eurovision Song Contest?

– Humor är ju lite av ett slukhål i ESC-sammanhang. Vill man vara riktigt säker på ett magplask, så ska man skicka en inhemsk komiker till Eurovision. Vi är mycket, mycket långt från ett enat Europa när det gäller lustigheter. Så Sean Banan eller Ravaillacz bör nog undvikas.

Varför tror du att Yohio har blivit en sådan stor favorit?

– Killen är ju en stjärna. Syndig karisma på scen, trygg norrländska vid sidan av – det är en svårslagen kombination. Som Tage Danielsson sa om Monika Zetterlund – 'Ett lingonris i ett coctailglas'.

Hur ser du på att Louise Hoffsten är den enda kvinnan som gått till final?

– Det är beklämmande. Dags att upplösa folket och välja ett nytt.

Till sist: Hur kommer du följa Melodifestivalen på lördag?

– Jag kommer att följa finalen mycket strängt och seriöst. Kommer att hyscha som en bibliotekarie i en pilsnerfilm åt den som inte håller truten under låtarna.

MARY N'DIAYE

Artist som tävlade i årets Melodifestival med låten ”Gosa”.

Hur skulle du beskriva din relation till Melodifestivalen?

– Det är helt klart en av de roligaste scenupplevelserna jag haft hittills och huvudanledningen till att jag kommer släppa min första EP på svenska – något jag ser väldigt mycket fram emot och är supertaggad på att få göra!

Vad tycker du har varit det mest minnesvärda under Melodifestivalens turné i år?

– För mig var det reaktionerna på min låt 'Gosa'. Jag tycker också det var kul att tiden efter Mello bevaka allas olika tolkningar och åsikter om en låt – en låt som jag dessutom har skrivit.

Om du tvingades lyssna på en och samma schlagerlåt i resten av ditt liv – vilken skulle du välja då?

– 'Waterloo'. Man kan liksom aldrig bli arg på Abba.

Vilken artist håller du tummarna för på lördag?

Jag vet inte riktigt. Förra året var Loreen solklar enligt mig, men i år har jag nog ingen lika självklar favorit. Men tror Ulrik har goda chanser och en trogen fanbase.

Och vem vill du inte bli representerad av i Eurovision Song Contest?

– Haha, alla har ju kämpat för att vara med så här långt, så jag lämnar det i händerna på svenska folket.

Hur ser din schlagerkväll ut på lördag?

– Jag ska samlas med nära vänner och mat, följt av Mello-efterfest på arenan. Jag kommer glädjas med vinnaren, oavsett vem det blir.

AMETIST AZORDEGAN

Journalist och programledare för P3-programmet ”En kärleksattack på svensk hiphop”.

Vilken är din relation till Melodifestivalen?

– Mitt tidigaste schlagerminne är Loa Falkman och hans ”Symfonin”. Det här var på den tiden Sverige bara hade två kanaler, och jag och min familj bodde i vår första permanenta bostad i Ockelbo, efter att ha flyttat runt på flyktingförläggningar i några år. Låt oss säga att den här låten gjorde sitt avtryck... Den blev ett stående skämt som alla iranier i Ockelbo återgick till.

– En annan relation är att jag jobbade som produktionsassistent på SVT året 2000, då Sverige arrangerade Eurovision. Då jobbade jag med produktionen i Globen. Det var svettigt!

Brukar du titta på tävlingen i dag?

– Jag tittar aldrig. De senaste tio åren har jag inte tagit mig igenom en enda medverkande låt i sin helhet – förutom Loreens ”Euphoria”. Att jag inte tittar beror på att den muskaliska kvalitén är så fruktansvärt dålig, och liveframträdandena är väldigt ointressanta. Det är som att titta på fotboll i division 4 och och alla låtsas som att det är Champions league.

Men vem vill du helst se som vinnare, och därmed representant för Sverige?

– Jag har ingen koll på deltagarna tyvärr. Jag har emellertid två tioåriga syskon som instagrammar om någon Robin. För deras skull hoppas jag att han vinner.

Finns det någon schlagerlåt genom tiderna, som du kan lyssna på helt allvarligt?

– Självklart Abbas 'Waterloo – fantatisk musikproduktion!

Vilken svensk hiphop-låt skulle passa bäst i Melodifestivalen?

– Helst ingen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2013

Mer i ämnet