Bild från föreställningen ”Den avvikande meningen” Foto: Regionteater Väst

SD-politiker kräver stopp för skolpjäs

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna kräver stopp för en teaterföreställning.

Regionteater Väst i Borås likställer felaktigt partiet med fascister, tycker kommunpolitikern Patric Silfverklinga (SD).

”Hur oförskämd får man vara mot ett enskilt parti?”, säger han.

Regionteater Väst spelar föreställningen ”Den avvikande meningen” för skolor i Boråsområdet. Pjäsen undersöker, med utgångspunkt i statsminister Stefan Löfvens uttalande om att ”det sitter ett nyfascistiskt parti i Sveriges riksdag”, Sverigedemokraterna i förhållning till partiets och fascismens historia.

Vill diskutera historien

Frågeställningen är om Löfvens ord från den 6 december 2014 stämmer, och föreställningen spelas för högstadieelever.

– Föreställningen diskuterar om det Stefan Löfven säger stämmer. Samtidigt handlar det om källkritik, och att våra påståenden i föreställningen måste vägas mot andra perspektiv. Vi tillhandahåller även samtalshandledning åt lärarna, som ska ge eleverna underlag att själva fundera på vad de tycker, säger Regionteater Västs kommunikationschef Anna Ahnstedt Mitle.

– De lärare vi varit i kontakt med efteråt har haft jättestor nytta av det här. Scenkonst är ett verktyg att diskutera utifrån ett ställningstagande på ett sätt det vanligtvis inte går att göra i skolan.

Kräver stopp

”Den avvikande meningen” har spelats i september. I mitten av oktober höll teaterns vd en presentation av verksamheten för regionfullmäktige. Där visades bland annat ett filmklipp från föreställningen. Något som retade upp Sverigedemokraterna med Patric Silfverklinga, ledamot för SD i regionens kulturnämnd, i spetsen.

Nu kräver han att föreställningen stoppas, och att Regionteater Västs uppdrag utreds.

– Jag anser att föreställningen bygger på ett antagande om att Sverigedemokraterna skulle vara fascistiska. Inte en fascistisk tanke finns i vårt partiprogram. Jag kan inte acceptera, som Sverigedemokrat, att jag kallas för fascist. Punkt slut, säger han.

”Gömmer syftet”

Patric Silfverklinga säger att han inte själv har sett föreställningen än, men läst manuset.

– Man kan gömma sitt syfte på många olika sätt. Hade man analyserat alla partier i Sveriges riksdag på samma sätt, Socialdemokraterna? Vänsterpartier och kommunismen? Här behandlar man ett parti väldigt annorlunda och det ska inte våra skattemedel gå till.

Står inte det kulturutövare fritt att göra då?

– Jo, och jag är inte ute efter att censurera. Jag är det siste att göra något sådant. Frågan är vem som ska finansiera det. Det ska inte gå med skattemedel.

”Hur oförskämd får man vara?”

Så du vill strypa skattemedel till teatern?

– Självklart inte. Vi har röstat för kulturbudgeten. Men hur oförskämd får man vara mot ett enskilt parti? Det är inte första gången Sverigedemokraterna råkar ut för någonting sådant här.

Nu vill du ju att föreställningen stoppas. Är det inte att censurera den?

– En konstnär får tolka världen som han vill. Men det blir annorlunda när vi är ett parti utsatt för lögner. Jag vill att föreställningen stoppas och att vi för en diskussion om hur våra skattemedel används.

Måste få ”diskutera ideologi”

Den 24 november ska kulturnämnden ta ställning till Patric Silfverklingas förslag.

– Att värna yttrandefriheten och motverka politisk censur är några av grundbultarna i ett demokratiskt samhälle. Så länge man håller sig inom lagarna har konstnärer en väldigt stor frihet. Det får inte vara förtal, hets mot folkgrupp eller liknande, men att diskutera politisk ideologi måste konstnärer ha full frihet att göra, säger nämndens ordförande, Conny Brännberg (KD)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.