Foto: TT

SD stäms av toppfotograf

Publicerad

Sverigedemokraterna krävs på 300.000 kronor av den amerikanska fotografen Jill Greenberg. Detta efter att de använt hennes bilder på sin hemsida.

Jill Greenberg har blivit världsberömd för sina bilder på gråtande barn, som bland annat ställts ut på Fotografiska museet i Stockholm förra året. Enligt Dagens Media använde Sverigedemokraternas lokalförening i Mölndal fotografens bilder på sin hemsida för att driva med sajten ”Inte rasist men”.

I Greenbergs stämningsansökan står det att flera verk använts och ändrats utan hennes tillåtelse. Hon menar även att användningen av bilden kan skada hennes anseende.

Bilden har plockats bort från Sverigedemokraternas hemsida.

Upphovsrättstvist med svensk media

Den Sverigedemokratiska partitoppen Kent Ekeroth fick nyligen rätt i tingsrätten efter att Dagens Media olovligen hade publicerat filmen från den så kallade järnrörsskandalen 2012. Filmen visade hur Kent Ekeroth och andra personer ur partiets ledning gick runt i Stockholm beväpnade med järnrör och spreds via flera svenska medier. Efter domen var Kent Ekeroths ombud Staffan Teste nöjd.

– Det är glädjande att tingsrätten kommer fram till att upphovsrättsmannens rätt gäller i detta fall. Man kan inte använda upphovsrättsligt material utan att upphovsmannen först tillfrågas, sa Staffan Teste till TT efter domen.

Kulturnyheterna har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.