Foto: Ur serierna ”Nemi”, ”Rocky” och ”Assar”.

DN lägger ner seriesida

Uppdaterad
Publicerad

Dagens Nyheter stuvar om i serieutbudet – något som väcker oväntat starka reaktioner.

Sveriges största morgontidning flyttar om bland serierna – och lägger ner ”seriesidan” där Nemi, Assar, Medelålders plus och Doris har legat. Serien om gothbruden Nemi av norska Lise Myhre och barnserien Doris av Susanne Fredelius lämnar tidningen. De andra serierna flyttar till en annan avdelning.

En petitess kan tyckas  – men förödande enligt Rolf Classon. Han är förläggare på serieförlaget Kartago, som bland annat gett ut Nemi-album.

– Det är en katastrof. Det är många som säger den klassiska repliken, ”jag börjar alltid med serierna”, när de läser tidningen. Nu blir de utspridda på märkligt sett.

Han tror att slopandet av seriesidan blir ett stort bakslag för seriesverige.

– DN gått i bräschen för det svenska serieundret. Seriesidan som lanserades i slutet på 80-talet har bidragit till den svenska serierevloutionen. Man bytte ut Fantomen och Dagobert mot svenska originalserier. I dag ser vi att Sverige är ledande vad det gäller socialrealistiska, samhällstillvända serier som Rocky.

Men flera av serierna finns ju kvar på andra platser i tidningen.

– Seriesidan är den viktigaste kanalen för tecknade serier, och DN läses runt om i landet som ingen annan tidning gör. Det är ungefär som man skulle flytta ledarsidan till sportsidan, säger Rolf Classon.

Kulturnyheterna har sökt Dagens Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.