Serietecknaren Steve Dillon är död

Publicerad

En av de mest inflytelserika serietecknarna i modern tid, Steve Dillon, skapare av ”Preacher”, tecknare av ”Punisher” och ”2000AD” har dött. Han blev 54 år gammal.

”Kan tyvärr bekräfta att Steve, min storebror och min hjälte, har dött. Han gick bort i staden han älskade (NYC). Han kommer verkligen saknas. Cheers”, skrev lillebror Glyn Dillon på Twitter.

Med en karriär som sträcker sig närmare 40 år bakåt i tiden har Steve Dillon gjort sig ett namn serievärlden som en mästare av enkla teckningar, men med perfekta detaljer. Redan som 16-åring började han sin professionella bana när han ritade Nick Fury för brittiska Marvels brittiska Hulk-serie.

På 80-talet flyttade han från England till USA. Där träffade han Garth Ennis som han skulle samarbeta med under större delen av sin karriär. De började sitt samarbete med ”Hellblazer” och med tiden gjorde de också ”The Punisher” tillsammans.

Skapade ”Preacher”

Men det som gjorde Dillon och Ennis till två stornamn i serievärlden var deras egna serie ”Preacher”. Sammanlagt blev det 66 nummer som gick från 1995 till 2000 om predikanten Jesse Custer, vampiren Cassidy och mästerskytten Tulip som tillsammans ska döda Gud för dennes synder. Den anarkistiska, hädiska och skruvade humorn gjorde serien till en kultklassiker nästintill direkt.

Serien är ännu en gång aktuell. I våras fick tv-adaptionen premiär med Dominic Cooper, Joseph Gilgun och Ruth Nega i huvudrollerna.

”Förkrossad över förlusten av Steve Dillon. Min favoritserietecknare som ritade mina favoritserier. RIP” skriver skådespelaren Seth Rogen, en av skaparna till tv-serien.

Kondoleanser från serievärlden

Även andra seriefantaster har skrivit om dödsfallet på Twitter. Filmregissören och serienörden Kevin Smith är en av dem.

”Legendariska Preacher-medskaparen och fantastiska konstnären Steve Dillon har dött. Jag åt middag tillsammans med honom i Tribeca för några år sedan. En otroligt trevlig kille”, skriver han.

Författaren och skaparen av Sandman-serien, Neil Gaiman, tog även han till Twitter.

”Hörde precis att Steve Dillon har gått bort. Det var så länge sedan vi hördes vid, men han var vänlig till en ung författare en gång för länge sedan, och en bra man.”

Steve Dillon blev 54 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.