Serranos utställning i Lund vandaliserad

Uppdaterad
Publicerad

Flera fotografier av Andres Serrano vandaliserades på fredagseftermiddagen. Fyra män rusade in på konsthallen där Serranos kontroversiella verk visas.

Männen, försedda med rånarluvor, gick till attack mot fotografierna med järnrör, berättar Anki Dahlin, museichef på Kulturen i Lund, som visar bilderna.

– Hälften av konstverken är nu vandaliserade, säger Dahlin till Kulturnyheterna.

– Vi är bestörta över det som hänt. Vi är medvetna om att det är en kontroversiell utställning, men ser det här som en del av vårt arbete med att värna de mänskliga rättigheterna. Vi ser det som ett slag mot alla människors rätt att yttra sig, fortsätter Dahlin.

När männen rusade in ropade de ”Vi stöder inte den här skiten” och knuffade undan intendenten berättar några vittnen. De lämnade efter sig flygblad med paroller som ”Mot dekadens och för en sundare kultur”. Flygbladen hade inte någon underskrift eller uppgift om avsändare, rapporterar Sydsvenskan.

Öppen som vanligt

Fotografierna ingick i utställningen A history of sex, som porträtterar människor i sexuella situationer.

Utställningen kommer trots skadegörelsen att hållas öppen som vanligt på lördagen, meddelar Anki Dahlin, som inte vill uttala sig om vilka gärningsmännen skulle kunna vara.

– Det är polisens sak att ta reda på vilka de är. Det vill jag inte spekulera i.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.