Ses rasism mot asiater som rumsrent?

Publicerad

Patrik Lundbergs första bok handlar om resan till de biologiska föräldrarna – och om Sveriges rasism mot personer med asiatisk bakgrund.

År 2007 åkte journalisten Patrik Lundberg till Sydkorea för att studera och hitta sin biologiska familj. Nu kommer hans debutbok, ”Gul utanpå”, som handlar om rasism, familj och jakten på en egen identitet.

Med tårar i ögonen berättar Patrik Lundberg om det känslofyllda mötet med föräldrarna i Sydkorea:

– När jag träffade min biologiska familj så insåg jag att den här adoptionen hade varit ett trauma för dem. Det var inget trauma för mig. Det hade berört mig mycket, men... Det var så känsligt och de kände så stor skam, så jag gick inte in för djupt på det, utan vi bejakade snarare att jag var där.

”Rumsrena” skämt om asiater?

Ett annat tema i boken är rasism. I Sverige menar Patrik Lundberg att rasism mot asiater fortfarande ses som rumsrent, och tolereras på ett helt annat sätt än rasism mot andra grupper.

– Ett exempel är när Anders Lundin springer runt som programledare för 'Allsång på Skansen' och klär ut sig till kines i hatt. Det tycker jag är jättelustigt när de samtidigt har en av landets största artister på besök. Om det hade kommit en artist från Arabhalvön – hade han klätt ut sig i niquab då eller? Eller hade han klätt ut sig till hottentott om det var en afrikansk artist? Jag skulle inte tro det.

Jimmie Åkesson inspirerade

En av förebilderna när Patrik Lundberg började intressera sig för skrivande var den slagkraftigt formulerade chefredaktören för skoltidningen – den i dag väldigt kända Jimmie Åkesson.

– I dag är han partiledare för Sverigedemokraterna. Det var inte vad jag hade tänkt mig.

Nu när boken är klar inser Patrik Lundberg att det var resan fram till boksläppet som var själva målet.

– Mitt enda mål i livet var att hitta vem jag var och vem jag är.

Reporter: Lydia Farran-Lee.

Foto & klippning: Pablo Torres.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.