Kan få mer pengar. En majoritet av rikstagspartierna vill det. Foto: TT

Sex av åtta partier vill höja kulturbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

En ny undersökning visar att en majoritet av riksdagspartierna vill höja kulturbudgeten.

En enkät som gjorts av sammanslutningen Kulturvalet visar att alla partier utom Moderaterna och Kristdemokraterna vill satsa mer pengar på kultur. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet svarar att de vill satsa minst en procent av statsbudgeten på kultur.

Feministiskt initiativ utmärker sig eftersom de redan från år 2015 vill satsa 0,5 procent av BNP på kulturen, vilket motsvarar ungefär tre procent av stadsbudgeten.

Vill inte låsa sig

Socialdemokraterna, Folkpartiet och Sverigedemokraterna vill satsa mer än vad regeringen gör idag, men svarar att de inte vill låsa sig vid en siffra.

Moderaterna och Kristdemokraterna svarar att de inte vill öka kulturbudgeten, som idag ligger omkring 0,8 procent.

Kulturvalet består av tio organisationer som står bakom ett upprop för en annorlunda kulturpolitik. I sammanslutningen finns organisationer som Konstnärernas Riksorganisation, Konstfrämjandet och Svenska Fotografers Förbund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.