Foto: TT Bild.

Sjöstedt: M i Gävle ifrågasätter alliansens kulturpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Genom att ifrågasätta fristadssystemet så ifrågasätter också Gävlemoderaterna en central del i alliansens kulturpolitik, menar Madeleine Sjöstedt, kulturborgarråd i Stockholm.

Kulturnyheterna rapporterade i måndags att Moderaterna i Gävle vill att förvaltningsrätten ska pröva om systemet med fristäder, som erbjuder skydd för förföljda kulturskapare, är något som kommunerna i landet ska få införa.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth beklagade inställningen hos sina partivänner i Gävle. Och nu får hon alltså stöd av borgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

Fristäder i Sverige

”Medan vi andra vill se antalet fristäder öka från dagens åtta, önskar Gävlemoderaterna att antalet kommunala fristäder ska sjunka till noll”, skriver Sjöstedt i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Madeleine Sjöstedt menar samtidigt att systemet med fristäder är ett sätt att stödja kulturskapares kamp mot auktoritära system:

”Att bli antagen som fristadsförfattare innebär möjligheten att fly undan repression och en möjlighet att i säkerhet och frihet fortsätta med sitt skapande. När stipendiet är slut kan hen antingen söka asyl, få arbetstillstånd eller, om möjligheten finns, återvända.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fristäder i Sverige

Mer i ämnet