Foto: TT Bild.

”Nyttig” kultur får lättare gehör

Uppdaterad
Publicerad

Bör satsningar på kultur motiveras med kulturens nytta för samhället? Ja ibland, tycker Stockholms kulturborgarråd.

I fredags rapporterade Kulturnyheterna att Lars Strannegård, rektor för Handels i Stockholm, kritiserar kulturpolitikernas strategier när man använder sig av tillväxt-, välfärd- och nyttoargument för att få med sig politikerkollegor på kultursatsningar.

Men det är inte alltid fel att göra så, menar Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt.

Val 2014 Kultur

– Ibland kan man behöva använda det argumentet. Därför att man då är på politikens huvudplan – alla andra politikfrågor handlar om nytta och då måste man ibland kunna formulera det om kulturen också, säger hon.

Locka turister: ”näringspolitik, inte kulturpolitik”

Gentemot sina politikerkollegor har det varit ett framgångsrikt argument, säger hon och hänvisar till att Stockholms kulturbudget ökat från 1 miljard till 1,2 miljarder på åtta år.

– Vi har inte en kulturpolitik för att locka turister till Stockholm, det är näringspolitik. Men om man får extra pengar till kulturen genom att använda det argumentet så tycker jag att det är ok, säger Madeleine Sjöstedt.

Däremot tycker hon inte att det är att argument att föra visavi väljarna.

– Kulturpolitik handlar om yttrandefrihet och åsiktsfrihet och allas rätt att bilda sig. Kultur kan också vara onyttigt. Man riskerar att falla på sitt eget grepp om man utnyttjar nyttoargumentet, säger hon.

Försvarar kritiserat bonussystem

Kulturpolitiken i Stockholm har kritiserats för att vara för fokuserad på publikframgångar. Bland annat har man infört en bonus till verksamheter som ökar sin publik. Är det ett sätt att använda sig av företagstänk inom kulturlivet?

– För mig handlar det om demokratiskt deltagande. Eftersom bonusen går till alla som ökar sin publik så är det ett sätt att sprida kultur till flera. För det är oerhört avgörande att många ska ta del av Stockholms kulturliv, annars är det svårt argumentera för höga kulturanslag i framtiden.

Man skulle ju kunna argumentera så att de som inte har publika framgångar behöver stöd i större utsträckning? 

– Vi har ökat kulturstödet till det fria och experimentella kulturlivet från 70 till 116 miljoner. Om de någon gång forskar sig fram till något som får en riktigt stor publik, så är väl det bara bra, säger Madeleine Sjöstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 Kultur

Mer i ämnet