Bob Dylan. Foto: Vince Bucci/Invision/AP

”Ska inte uppfattas som en näsknäpp mot Nobelstiftelsen”

Uppdaterad
Publicerad

Dylansällskapet i Stockholm tycker beskedet om att Bob Dylan inte kommer till prisceremonin är tråkigt. Men man ska inte dra för stora växlar på beskedet. ”Det här ska inte uppfattas som en näsknäpp mot Nobelstiftelsen”, säger Erik Svenson i Dylansällskapet.

Det kan finnas många orsaker till att Bob Dylan väljer att stå över Nobelprisceremonin i Stockholm. Det menar Erik Svenson, Dylansällskapet i Stockholm.

— För det första kan faktiskt ha annat inplanerat. Hans turné avslutas i november. Dylan har många verksamheter, för närvarande en betydande konstutställning i London. Det är fullt möjligt att han är uppbokad. Men det kan också finnas andra motiv, säger han och fortsätter:

— Om vi ser på Dylans historik när det gäller pristagande så har han tagit emot pris när han ändå varit på plats, vid Polarpriset gav han konserter när han var närvarande. Han är inte känd för att åka interkontinentalt för att avhämta ett pris.

Ingen ovänlig handling

Däremot tycker Erik Svensson att det är fel att dra för stora växlar på beslutet. Sångaren gör inte så här för att vara otrevlig.

—Det här ska inte uppfattas som en näsknäpp mot Nobelstiftelsen. Han brukar inte sätta sig på ett flygplan tio timmar. Det blir fel emfas om man upplever det som en ovänlig handling. Han understryker i brevet till Akademien att han är oerhört stolt över priset.  

Och hade han kommit hade det förmodligen inte blivit som vi är vana ändå.

– Hade han kommit hade han troligtvis tackat nej till middagen i stadshuset. Han tycker inte om sådant, och det är ett mänskligt val. Det är inte en ovänlig handling, säger Erik Svenson i Dylansällskapet till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.