Foto: TT

Skådespelare John Hurt är död

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske skådespelare John Hurt har dött, 77 år gammal. Det skriver flera brittiska medier.

En av Storbritanniens mest välkända skådespelare och röster har dött. Skådespelarkarriären sträckte sig tillbaka mer än 50 år med roller inom både film, tv och teater. Hurt har flera välkända roller på sitt cv i en mängd olika genrer. Bland annat spelade han Kane i ”Alien”, rymdfararen som dör i den klassiska kantinascenen när en alien kommer upp ur hans mage. En roll han upprepade i parodin ”Det våras för rymden”.

”Det var otroligt ledsamt idag att få höra att John Hurt har gått bort. Han var en enastående talang”, skriver regissören Mel Brooks på Twitter.

För sin roll som den fängslade heroinisten Max i ”Midnight Express” vann han en Golden globe och blev nominerad till en Oscar för Bästa manliga biroll. Två år senare nominerades han igen till båda priserna för sin rolltolkning av ”Elefantmannen” John Merrick i David Lynchs film från 1980.

Sträng uppväxt

John Hurt föddes 1940 i Derbyshire, England. Mamma var ingenjör och pappa kyrkoherde. När han växte upp bodde han mitt emot en biograf, men fick inte besöka den. Hans föräldrar ville inte heller att han skulle bli skådespelare utan ville att han skulle bli bildlärare istället. Han fortsatte ändå med skådespeleriet och pluggade konst. 1960 fick han ett stipendium till dramaskolan och 1962 hade han sin första roll.

Karakteristisk röst

På 70-talet blev han ett välbekant ansikte för svenska tv-tittare när han var med i den hyllade tv-serien ”Jag, Claudius” som den vansinniga kejsaren Caligula. John Hurt är också välkänd för sin raspiga röst som han har använt flitigt som berättare till filmer som ”Parfymen”, och Mupparna-skaparen Jim Hensons sagoserie ”The storyteller”.

I tecknade filmer gjorde han röster till Hassel i ”Den långa flykten” och Aragorn i ”Sagan om ringen”. Han har också spelat med i dystopifilmer på olika sidor av maktens skiljelinje. I filmatiseringen av George Orwells roman ”1984” spelar Hurt huvudrollen Winston Smith som är en av de många som övervakas av Storebror. I filmen ”V för Vendetta”, baserad på serieboken som inspirerats av Orwells dystopi,  spelar Hurt istället den totalitära ledaren.

”Åh nej, vilka hemska nyheter. Vi har förlorat John Hurt, så bra på scen, tv och film. En fantastisk man och en sann vän till Norfolk och Norfolk City FC.” skriver Stephen Fry på Twitter som också medverkade i filmen.

2011 medverkade John Hurt i Tomas Alfredsons ”Tinker tailor soldier spy” och han var också en återkommande karaktär i Harry Potter-filmerna som trollstavsförsäljaren Ollivander. Han har också spelat en kort inkarnation av Doktorn i den populära brittiska serien ”Doctor Who”.

”En ära att se dig i arbete”

Under lördagsmorgonen fylldes Twitter av sorgsna fans och kollegor som beklagade förlusten av den brittiske skådespelaren.

”Väldigt ledsen att höra om John Hurts bortgång. Det var en sån ära att ha sett dig i arbete, sir” skriver Elijah Wood som spelade med John Hurt i ”The Oxford murders”.

2015 adlades John Hurt. Till Sky News kommenterade han händelsen:

– Jag antar att det enda jag egentligen beklagar är att mina föräldrar inte lever för att se det här. Jag är säker på att det inte är en känsla som är ny på något sätt, en hel del människor säger samma sak. Men det gör en överdrivet stolt.

John Hurt blev 77 år gammal. Dödsorsaken är inte fastställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.